Eigenaar dreigt coffeeshop Africa in Tilburg te sluiten bij veroordeling

De eigenaar van de coffeeshop Africa in Tilburg dreigde in een strafzitting dat hij zelf de zaak zal sluiten bij een veroordeling.

0
coffeeshops jan van piekeren column werken in de coffeeshops tijdens de corona crisis afhaal horeca gedeelte open dicht coffeeshop roermond Coffeeshop van het Jaar
- Advertentie -

Bijzondere wending in de zaak rondom coffeeshop Africa in Tilburg. Over het algemeen wordt er juist door (bijvoorbeeld) de gemeente gedreigd dat ze een coffeeshop willen sluiten, maar in een strafzitting vorige week dreigde juist de eigenaar van de coffeeshop Africa zelf dat hij de zaak zal sluiten bij een veroordeling bericht het Brabants Dagblad.

Ondernemer dreigt zelf zijn coffeeshop te sluiten bij een veroordeling

De strafzitting volgde op de vondst van de voorraad van de coffeeshop op 25 september 2019 in twee garageboxen. Daarbij werd zo’n 100 kilo hasj en wiet gevonden, evenals 30.000 voorgedraaide joints en een kluis met briefgeld en muntgeld van in totaal zo’n 560.000 euro.

“(…)Als ik voor witwassen wordt veroordeeld, stop ik met de zaak. Ik doe al 32 jaar netjes zaken(…)”

De officier van justitie kwam in de strafzitting tot een eis van tien maanden cel, vooral omdat er volgens de officier geen goede administratie was. De ondernemer verdedigde zijn handelen door te beargumenteren dat hij dit deed om zijn leveranciers te beschermen.

Hij liet dan ook weten volgens het Brabants Dagblad: “Het is onzin. Als ik voor witwassen wordt veroordeeld, stop ik met de zaak. Ik doe al 32 jaar netjes zaken. Dit geld is nu contant gevonden, maar had ook op de bank gevonden kunnen worden. Het is netjes en eerlijk verdiend geld. Ik heb daar hard voor gewerkt.”

Zijn advocaat wil vrijspraak van de ondernemer en zijn broer, de huurder van één van de twee garageboxen. Hij bepleitte daarnaast dat de politie zonder verdenking de garageboxen niet eens had mogen binnenvallen.

De coffeeshop is overigens nog steeds gewoon open, ondanks dat de burgemeester dat wel van plan was in 2020.