Cannabinoïden Adviesbureau Nederland raadt verkoop HHC-producten af

Het Cannabinoïden Adviesbureau Nederland raadt 'ten strengste af' om HHC-producten (Hexahydrocannabinol) te vermarkten.

0
Hexahydrocannabinol HHC
Structuur weergave van HHC (Hexahydrocannabinol)
- Advertentie -

Het Cannabinoïden Adviesbureau Nederland (CAN) heeft eerder deze week een waarschuwing uit gedaan naar verkopers van HHC-producten. Het CAN raadt ‘ten strengste af’ om deze producten met Hexahydrocannabinol (HHC) te vermarkten.

Verkoop Hexahydrocannabinol (HHC) producten ten strenste afgeraden

In het nieuwsbericht (PDF) schrijft het CAN:

HHC staat voor Hexahydrocannabinol. Deze stof lijkt qua molecuulstructuur en werking veel op THC (Tetrahydrocannbinol). HHC komt van nature voor in de cannabisplant, maar slechts in hele lage concentraties. De winning vanuit de plant is economisch niet rendabel. De commercieel verkrijgbare HHC is semisynthetisch of synthetisch: het wordt in een lab vervaardigd, meestal vanuit delta-8 THC. Het productieproces is nogal complex en levert geen zuivere HHC op. De meest voorkomende verontreinigingen zijn: zware metalen, delta8 THC (= isomeer van delta-9 THC en dus Opiumwet lijst 1 stof) en HHC-s.

Er is nog weinig bekend over de veiligheid van HHC. De stof is zo nieuw, dat er praktisch geen veiligheidsstudies zijn gedaan. Wel lijkt het toxisch te zijn voor de longen.

Op dit moment staat HHC dus niet in de Opiumwet, maar wel heeft op 16 december het European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction (EMCDDA) de eerste ‘Technische deskundigenbijeenkomst over hexahydrocannabinol (HHC) en aanverwante semi-synthetische cannabinoïden (SSC’s)’ recent georganiseerd als onderdeel van zijn lopende werkzaamheden ter ondersteuning van de EU en nationale paraatheid en reactie op nieuwe NPS-risico’s. Mogelijk wordt HHC dus alsnog binnenkort aan een van de lijsten toegevoegd schrijft het CAN.

De kans dat het als Novel Food ingrediënt wordt aangemerkt, lijkt onmogelijk gezien het een psychoactieve stof betreft. Ook HHC als als legaal E-liquid zit er niet in. Daarvoor moet een goedkeuring plaatsvinden door het RIVM en gezien HHC psychoactief is, zal er geen goedkeuring worden gegeven.

Het CAN concludeert dan ook:

Ook al valt HHC op dit moment niet onder de bepalingen van de Opiumwet, het is niet
toegestaan om deze stof te verwerken in voedingsmiddelen of E-liquids, zonder de
autorisatie van EFSA of goedkeuring van het RIVM.

Ze adviseren:

Vanwege het gebrek aan studies die aantonen dat HHC veilig is voor consumptie, omdat er aanwijzingen zijn dat het toxisch is voor de longen en omdat de kwaliteit van de commercieel beschikbare HHC door allerlei verontreinigingen schadelijk zou kunnen zijn, wordt ten strengste afgeraden om HHC-producten te vermarkten.

Lees ook onze Q&A met het Cannabinoïden Adviesbureau Nederland.

- Advertentie -
Cannabis Industrie Awards
- Advertentie -