EMCDDA meeting over hexahydrocannabinol (HHC) en andere cannabinoïden

Recent hield het EMCDDA de eerste 'Technische deskundigenbijeenkomst over hexahydrocannabinol (HHC) en aanverwante semi-synthetische cannabinoïden (SSC's)'.

0
novel food industriële hennep Europees Parlement Commissie CBD europeanen
- Advertentie -

Op 16 december hield het European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction (EMCDDA) de eerste ‘Technische deskundigenbijeenkomst over hexahydrocannabinol (HHC) en aanverwante semi-synthetische cannabinoïden (SSC’s)’ als onderdeel van zijn lopende werkzaamheden ter ondersteuning van de EU en nationale paraatheid en reactie op nieuwe NPS-risico’s. Onderstaande tekst is een vertaling van de berichtgeving door de EMCDDA.

Bijeenkomst van technische deskundigen van het EMCDDA over hexahydrocannabinol (HHC) en verwante cannabinoïden

Hexahydrocannabinol is de eerste semi-synthetische cannabinoïde die in de EU is gerapporteerd en wordt sinds 21 oktober 2022 door het EU Early Warning System als een NPS gemonitord. In tegenstelling tot synthetische cannabinoïde-receptoragonisten die worden aangetroffen in Spice-achtige producten, kan HHC worden gemaakt van THC-arme cannabis (hennep).

De bijeenkomst bracht meer dan 140 deskundigen van de nationale contactpunten van Reitox, het EU-netwerk voor vroegtijdige waarschuwing, wetshandhavings- en forensische en douanelaboratoria samen. Het doel van het evenement was om informatie uit te wisselen over de HHC-situatie op EU- en nationaal niveau en om beschikbare informatie te analyseren, beoordelen en bespreken en om kennishiaten op te vullen.

Tijdens de bijeenkomst kwamen de volgende onderwerpen aan bod: chemie, analyse, farmacologie, gedragseffecten en de toxicologie van HHC en verwante cannabinoïden; en HHC op EU- en nationaal niveau. Er werd ook gekeken naar de Amerikaanse Farm Bill en de legalisering van hennep, en de proliferatie van semi-synthetische cannabinoïden in de VS.

Volgens een klein aantal laboratoriumonderzoeken lijkt HHC in grote lijnen vergelijkbare effecten te hebben als THC, de belangrijkste psychoactieve stof in cannabis. De farmacologische en gedragseffecten van HHC bij mensen zijn niet onderzocht, hoewel recente anekdotische rapporten van consumenten aangeven dat de effecten vergelijkbaar kunnen zijn met die van cannabis.

HHC wordt openlijk verkocht als een ‘legale’ vervanging van THC en cannabis in een reeks zeer aantrekkelijke merk- en merkloze producten, waarvan sommige worden verkocht als ‘legale highs’. Deze omvatten hennep bespoten of gemengd met HHC – die eruit zien en ruiken als ‘echte’ cannabis – evenals vapes en eetwaren. Marketing en reclame maken vaak een directe vergelijking met de effecten van THC en cannabis.

Mogelijk is er een grote vraag naar HHC-producten door particulieren in Europa. Dit zijn onder meer bestaande cannabisgebruikers en nieuwe consumenten die zich aangetrokken voelen tot de effecten en de legale status ervan, inclusief jonge en andere onervaren mensen. In sommige gevallen kan gemakkelijke toegang, zoals CBD-winkels in winkelstraten en vape-winkels, het gebruik bevorderen. Onlangs zijn er ook andere verwante semi-synthetische cannabinoïden opgekomen die in vergelijkbare producten worden verkocht. Deze ontwikkelingen kunnen de eerste grote nieuwe verandering zijn in de markt voor ‘legale’ vervangingen van cannabis sinds Spice iets meer dan 15 jaar geleden in Europa opkwam.

Op dit moment is er beperkte informatie over de beschikbaarheid en het gebruik van HHC in Europa. Sinds 15 december 2022 is HHC in korte tijd geïdentificeerd in ten minste 13 EU-lidstaten. Bovendien suggereren informele rapporten van lidstaten en eerste resultaten van internetmonitoring van het oppervlakteweb dat de beschikbaarheid en het gebruik van HHC in Europa mogelijk veel groter zijn dan de aan het EWDD gemelde inbeslagnames suggereren.

Het EWDD en zijn nationale contactpuntpartners zullen deze zich snel ontwikkelende markt nauwlettend blijven volgen om de paraatheid en respons op nationaal en EU-niveau te versterken.

Lees ook: Na Delta-8 THC nu ook Delta-10 THC op de markt: moeten we dat willen?