Na Delta-8 THC nu ook Delta-10 THC op de markt: moeten we dat willen?

Mauro vraagt zich af in een nieuwe column of we na Delta-8 THC, ook Delta-10 THC wel moeten willen. Sinds kort zijn beiden in opkomst in de VS.

0
delta-10 thc producten
Via Hemp Living
- Advertentie -
Dutch Passion
PCN Symposium

Afgelopen maart had ik het nog over de opkomst van Delta-8 THC in de Verenigde Staten. Inmiddels zijn de producten ook aan deze kant van de oceaan te vinden. Maar moeten we dat eigenlijk wel willen?

Waarom bestaan Delta-8 THC en Delta-10 THC eigenlijk?

Er zijn veel dingen die we afkijken van de Amerikanen. Maar de grote vraag is of we dit wel moeten willen. Ze bestaan simpelweg omdat Delta-9 THC producten in veel staten nog steeds zijn verboden. Delta-9 THC is de psychoactieve stof aanwezig in de toppen cannabis of hasj die je gewend bent te kopen hier in de coffeeshop.

Omdat industriële hennep nu eenmaal in 2018 landelijk is gelegaliseerd in de Verenigde Staten met de Farm Bill, zie je dat producenten op zoek zijn gegaan naar het produceren van alternatieven. Het begon simpel met CBD die je uit de hennep kan extraheren.

Later bedachten ze dat het ook mogelijk was voor CBN en CBG.

Maar dus ook met verschillende varianten van THC.

Wat is het verschil tussen Delta-8 THC en Delta-10 THC?

Om beide versies van THC te maken, wordt CBD-olie eerst gewonnen uit legaal geteelde industriële hennep. De resulterende olie wordt verwerkt tot ofwel Delta-10 THC of Delta-8 THC. Verschillende chemicaliën en reacties worden gebruikt om de verschillende delta’s te creëren.

Delta-10 THC is niet gemakkelijk te produceren

Delta-10 THC is niet gemakkelijk te produceren. Het moet uitgebreid worden verfijnd, dus je ziet het meestal niet in overvloed. “Als je een product ziet dat 99% Delta-10 zegt te hebben, geloof ik het niet”, zei Roger Brown, president and CEO of ACS Laboratory, tegen Leafly.

Omdat het zo moeilijk te produceren is, combineren veel producten Delta-10 THC met Delta-8 THC.

Wat voor effect heeft Delta-10 THC?

Delta-10 kan je high maken, hoewel het veel minder krachtig is dan gewone Delta-9 THC. Anekdotisch wordt vaak gemeld dat Delta-10 THC stimulerende effecten heeft, terwijl Delta-8 THC naar verluidt meer verdovend is.

Delta-10 THC is zeg maar meer Sativa-achtig, terwijl Delta-8 THC meer Indica-achtig is.

Moeten we het eigenlijk wel willen?

Eigenlijk is het vergelijkbaar met designer drugs oftewel NPS (Nieuwe Psychoactieve Stoffen). De industrie kan zo ver gaan als ze zelf willen met het aanpassen en verkopen van moleculen zodat ze toch legaal over de toonbank mogen. Daar heeft de hype rondom deze vormen van THC ook wel wat weg van.

Sommige staten hebben inmiddels Delta-8 THC verboden, juist ook in staten waar cannabis al was gelegaliseerd

Het zijn dus vooral producten die bestaan omdat cannabis nog niet overal helemaal is gelegaliseerd. Tot die tijd en totdat er regelgeving komt, zullen ze dus ook blijven verschijnen. Dat betekent niet dat regelgeving per se effectief zal zijn.

Sommige staten hebben inmiddels Delta-8 THC verboden, juist ook in staten waar cannabis al was gelegaliseerd.

Of we het uiteindelijk wel moeten willen, zal de markt gaan bepalen denk ik. Is er vraag, dan is er aanbod. Maar ook andersom. En dan kan het beter gereguleerd worden naar mijn mening. In de bezoekers statistieken van deze website zie ik dat er steeds meer op Delta-8 THC wordt gezocht in ieder geval.

Het kan zijn dat er mensen wel lekker gaan op deze nieuwe varianten in vergelijking met de gebruikelijke Delta-9 THC. Je kan het nu wel gaan verbieden, maar de cat is out of the bag. Stop ’em er nu maar eens terug in. Maar wil je nu echt deze afgeleide van Delta-9 THC of wil je gewoon de real deal? Voor mij is het een retorische vraag, maar dat kan per individu verschillen.

Cannabis Industrie Awards 2022