Gemeente Heerlen dreigt uit wietexperiment te stappen bij nog meer uitstel

Ook de burgemeester van Maastricht is niet te spreken over de voortgang, de uitbreiding met een elfde stad en het 'experiment binnen het experiment'.

0
aanmelding wietproef wietexperiment experiment gesloten coffeeshopketen assortiment jef martens analyse wietproef loting project c
- Advertentie -

De Limburger kwam gisteren met een artikel waarin een rondvraag is gedaan bij de burgemeesters van Heerlen en Maastricht over de meest recente berichtgeving over het Experiment gesloten coffeeshopketen. Daarin deden beide burgemeesters een aantal opmerkelijke uitspraken.

Als wietexperiment niet start in 2024, dreigt Heerlen er uit te stappen

Ten eerste heeft de burgemeester van Heerlen Roel Wever (VVD) aangegeven dat hij “zeer teleurgesteld [is] over de hernieuwde vertraging en dreigt de deelname van zijn gemeente in te trekken als het experiment niet in 2024 start.”

Zijn collega uit Maastricht, Annemarie Penn-te Strake, is echter wat voorzichtiger: “Maar het uitstel begint wel tot moedeloosheid te leiden”, liet zij weten aan de Limburger.

Ook het plan van de burgemeesters van Breda en Tilburg om alvast te starten met een ‘experiment-binnen-het-wietexperiment’ omdat de Waalwijkse teler Fyta al gereed is, valt niet in goede aarde bij de burgemeester van Heerlen: “Dat zou een experiment binnen een experiment betekenen. Daardoor ontstaan twee handhavingsregimes naast elkaar. Ook worden bepaalde telers zo bevoorrecht,” liet de burgemeester weten aan De Limburger.

Opvallend, want de burgemeester van Breda (Depla) was eerder burgemeester van Heerlen nota bene.

Ook uitbreiding wietproef met elfde gemeente valt slecht

Ook het nieuws over de uitbreiding met een elfde gemeente viel niet goed bij de beide burgemeesters. Helemaal als dit met afwijkende spelregels zou totstand komen. “Als zij meedoen met andere van de voorwaarden die aan ons worden opgelegd, zal ik mij hiertegen verzetten,” liet de burgemeester van Heerlen weten aan De Limburger.

Ook de burgemeester van Maastricht is tegen het ‘experiment binnen een experiment’: “En een nieuwe gemeente toevoegen met afwijkende voorwaarden mag niet ten koste gaan van invoerdatum en draagvlak”.