Depla: importeer moederplanten uit het buitenland voor kwaliteitgarantie

Burgemeester Paul Depla van Breda reageerde uitgebreid in een raadsvergadering over de wietproef.

0
legalisering milieu cannabis cannabis petitie bonaire cannabis industrie luchtwaliteit legalisatie van cannabis JA21 Project C
- Advertentie -

Eerder berichtten we al over dat de buren van wietproef aspirant Project C het niet zagen zitten. Daar kwam bovenop dat de gemeente Etten-Leur zich uitspraak tegen de komst van wietproef kwekerijen te zijn. Vorige week reageerde burgemeester Paul Depla van Breda op deze berichtgeving in een raadsvergadering. Depla zet zich al jaren in om de toevoer aan de coffeeshops te reguleren.

Depla reageert in raadsvergadering

Depla werd om een reactie gevraagd in een raadsvergadering. Daarin zei hij onder andere:

“(…)Ik wil duidelijk maken: er is straks geen illegale markt meer”

“Er zijn al heel veel telers. De wietteelt wordt vaak beschouwd als bedrijvigheid in de illegale markt. Maar cannabis is behalve een genotsmiddel ook een medicijn dat gebruikt wordt in de palliatieve zorg, een kalmeringsmiddel, waar we minder bang voor moeten zijn. Ik wil duidelijk maken: er is straks geen illegale markt meer.”

Breda is een van de gemeenten die zal deelnemen aan de wietproef. In de raadsvergadering werd hem dan ook gevraagd of hij zich zorgen maakt. Zijn antwoord was: “Nee. Er zijn genoeg gemeenten die de deur wel open zetten voor teelt, legale teelt, benadruk ik. En als je ziet hoeveel telers zich hebben gemeld, dat is enorm.”

Depla over transport, kwaliteit en hasj

(Depla) stelt voor moederplanten te importeren uit het buitenland

Ook werden vragen gesteld over het transport, maar interessanter was zijn opmerking ter bevordering van de kwaliteit. Hij ziet een panel voor zich van het ministerie van VWS dat de kwaliteit waarborgt en stelt voor moederplanten te importeren uit het buitenland. Als voorbeeld gaf hij Canada. Dat is in theorie mogelijk, maar moeilijk voor te stellen. Anderzijds kunnen volgens de regels van de wietproef geen moederplanten uit het illegale circuit worden overgenomen. Cannabiszaden om moederplanten van te maken, zijn gewoon legaal te koop in Nederland. Ondanks dat vrijwel alle zaden geïmporteerd worden uit Spanje. Er gaat wel even tijd overheen om vanuit zaad de beste moederplant te selecteren.

Daarnaast werd hij ook ondervraagd over hasj, maar daar kon hij niet echt een antwoord op formuleren verder dan dat ook geregeld moet worden.