Discussie over mogelijke coffeeshop in Barneveld gestart na brief PCN

De enige progressieve partij van Barneveld, Pro'98, wil het debat openen over de opening van een coffeeshop.

0
coffeeshops jan van piekeren column werken in de coffeeshops tijdens de corona crisis afhaal horeca gedeelte open dicht coffeeshop roermond Coffeeshop van het Jaar
- Advertentie -

Pro’98 wil in de gemeenteraad van Barneveld graag het debat openen over de mogelijkheid van een coffeeshop, nu er bij alle raadsleden een brief is binnengekomen van het Platform Cannabisondernemingen Nederland (PCN). De brief is verstuurd aan alle gemeenten die een zogenaamd ‘nulbeleid’ voeren. Dat betekent dat ze het totaalverbod op coffeeshops hebben vastgelegd in hun algemene plaatselijke verordening (apv).

70 procent van alle gemeenten in Nederland hanteren een nulbeleid

Barneveld is lang niet de enige gemeente met een nulbeleid. Op dit moment is een onderzoeksbureau in opdracht van de overheid bezig met een onderzoek naar het aantal coffeeshops in Nederland en het gemeentelijk beleid. De laatste cijfers zijn van 2018. Destijds waren er 102 ‘coffeeshopgemeenten’ met in totaal 567 coffeeshops, terwijl 266 gemeenten (70 procent van alle gemeenten in Nederland) een nulbeleid hanteerden.

“Inwoners van Barneveld die softdrugs gebruiken, moeten nu terecht bij dealers op wie we geen zicht hebben. Alles speelt zich af buiten ons blikveld. Verkoop via een coffeeshop kun je reguleren, met pasjes en zo. Het gebruik van drugs zit in dit dorp erg in de taboesfeer. Door het zichtbaar te maken met een coffeeshop, wordt het ook meer bespreekbaar. En durven mensen met problematisch gebruik misschien ook eerder aan de bel te trekken”, zo redeneert Hendri Nortier van Pro’98.

De gemeenteraad legde in het recente coalitie-akkoord nog maar eens vast dat coffeeshops niet gewenst zijn. Geen reden voor Notiers partij om niet tóch de discussie aan te gaan. “We willen heus niet van de ene op de andere dag hier een coffeeshop uit de grond stampen, maar het is goed om bij de mogelijkheid stil te staan. Ik ben inmiddels gemaild door een coffeeshophouder uit Zwijndrecht, die uitleg geeft over de goede relatie die hij met de gemeente onderhoudt. En over het gebrek aan overlast.”

Pro’98 raadspoliticus Nortier heeft nog geen idee waar zo’n coffeeshop in het dorp dan zou moeten komen, maar alles in samenspraak met bewoners. Draagvlak kweken vindt hij superbelangrijk: “Alles begint bij een open discussie en we willen geen coffeeshop in de buurt van een school uiteraard. Dat is sowieso een vereiste.”