De Bundesanstalt für Landwirtschaft und Ernährung (BLE, het Duitse Federaal agentschap voor Landbouw en Voedselvoorziening) is aangewezen als de bevoegde autoriteit voor het beoordelen en begeleiden van onderzoeksaanvragen op het gebied van consumptiecannabis en vezelhennep. Dit volgt uit een verordening die vorige week dinsdag is ondertekend door de Duitse minister van Voeding en Landbouw, Cem Özdemir. Wetenschappelijke instellingen en bedrijven kunnen binnenkort hun aanvragen indienen bij de BLE, zodra de verordening is gepubliceerd in het Bundesgesetzblatt schrijft het BLE in een persbericht.
Die BLE wird per Verordnung zuständige Behörde, um Forschungsanträge im Bereich Konsumcannabis und Nutzhanf zu prüfen und Forschungsprojekte zu begleiten. Der Bundestag hatte dem BMEL die Aufgabe übertragen, eine zuständige Stelle zu benennen.
Mehr ⬇️https://t.co/L0b1jx47t4— BMEL (@bmel) December 11, 2024
Update, 17 december 2024 21.14: de verordening is gepubliceerd.
🧪🥦 Die Konsumcannabis-Wissenschafts-Zuständigkeitsverordnung (KCanWissZustV) wurde gestern im Bundesgesetzblatt veröffentlicht, somit können ab heute Anträge für #Cannabis-Modellprojekte gestellt werden!
— Hanfverband (@hanfverband) December 17, 2024
Van BfArM naar BLE: een nieuwe verantwoordelijkheid
Met de goedkeuring van de Duitse cannabsiwet heeft het Bundesministerium für Ernährung und Landwirtschaft (BMEL, het federale ministerie van Voedsel en Landbouw) de taak gekregen om een bevoegde instantie voor onderzoeksaanvragen aan te wijzen. Voorheen lag deze verantwoordelijkheid bij het Bundesinstitut für Arzneimittel und Medizinprodukte (BfArM, het Federaal Instituut voor Drugs en Medische Hulpmiddelen). Het BfArM blijft echter verantwoordelijk voor onderzoek naar medicinaal cannabisgebruik.
De nieuwe Konsumcannabis-Wissenschafts-Zuständigkeitsverordnung maakt het weer mogelijk om legaal onderzoek te doen naar cannabis voor recreatieve doeleinden, zij het onder strenge voorwaarden. Aanvragers moeten voldoen aan specifieke criteria, waaronder het aantonen van vakbekwaamheid en het belang van het onderzoeksproject.
Onderzoek met maatschappelijke doelen
De verordening opent de deur voor zowel universiteiten als bedrijven om onderzoek te doen.
Het nieuwe beleid heeft een duidelijke focus: het terugdringen van de illegale markt, het bevorderen van gezondheidsvoorlichting en het aanjagen van een feitelijke maatschappelijke discussie.
De Duitse regering ziet wetenschappelijk onderzoek als een essentieel instrument om de impact van cannabis op samenleving en gezondheid beter te begrijpen.
Geen vervanging voor bredere legalisering of “tweede pijler’
Opvallend is dat de verordening niet gelijkstaat aan de zogenoemde “tweede pijler” van de geplande cannabislegalisering, schrijft het ministerie in het persbericht. Deze bredere hervorming, die vooral door het Bundesministerium für Gesundheit (BMG, het ministerie van Volksgezondheid) wordt geleid, blijft nog in ontwikkeling.