Eigenaar coffeeshop ‘t Bunkertje in Apeldoorn vecht sluiting aan in rechtbank

De rechter behandelt op dit moment de sluiting van coffeeshop 't Bunkertje in Apeldoorn, nadat de shop eind juni is gesloten.

0
growshopwet cannabis en verkeer speekseltest rijden onder invloed checkpoint kulu trading politie voorraad coffeeshophouder coffeeshop alien fyta waalwijk Coronamaatregelen
- Advertentie -

Maandagmiddag stond de sluiting van coffeeshop ‘t Bunkertje centraal in de rechtbank van Arnhem. De eigenaar, Ricardo de Kom, probeert zijn zaak zo snel mogelijk weer te openen na een beslissing van de Apeldoornse burgemeester Ton Heerts om de shop definitief te sluiten.

Overtredingen leiden tot sluiting

Eind juni besloot burgemeester Heerts dat ‘t Bunkertje aan de Laan van de Mensenrechten de deuren moest sluiten.

De shop werd herhaaldelijk betrapt op overtredingen, zoals het hebben van meer dan de toegestane 500 gram in voorraad. Bij een controle werd een grote boodschappentas vol voorgedraaide joints gevonden.

Bovendien bleek de administratie niet altijd te kloppen.

De Kom erkent sommige fouten, maar noemt andere berispingen ‘kinderachtig’.

Beschuldigingen van betrokkenheid bij productie

Een groter geschilpunt is de vermeende betrokkenheid van De Kom bij de productie van wiet. Volgens Heerts en zijn ambtenaren werd De Kom gezien op drie adressen in Apeldoorn waar wietteelt of -voorraad werd aangetroffen.

De advocaten van De Kom bieden voor elk adres een uitleg. Op één van de locaties zou een kennis van hem wonen en beweert De Kom daar gewoon op bezoek te zijn geweest.

Daarnaast zou een voorraad ‘natte’ wiet voor eigen gebruik zijn, bedoeld voor het maken van wiet-smoothies, die geen high veroorzaken.

Advocaten verdedigen eigenaar

De advocaten van De Kom benadrukken dat het gezien worden in de buurt van wiet niet verrassend is, gezien de gedoogde verkoop van wiet terwijl de aanvoer illegaal blijft.

Ze betogen dat de maximale handelsvoorraad voor een coffeeshop onrealistisch is en dat elke coffeeshop problemen zou hebben als er strikt op wordt gecontroleerd.

Volgens hen is De Kom slechts een afnemer en geen producent.

Toekomst van ‘t Bunkertje onzeker

Aan het einde van de zitting verwees De Kom naar de landelijke wietproef, waarbij legale teelt en verkoop van wiet centraal staan, en pleitte voor een nieuwe kans. “Ik zit bijna 40 jaar in het vak. Ik heb hard voor mijn zaakje gevochten. Het zou heel zuur zijn als ik er niet bij mag horen door een paar foutjes, juist nu Nederland de zaken beter organiseert,” aldus De Kom.

De ambtenaren van de gemeente Apeldoorn zijn echter van mening dat De Kom zijn kansen heeft verspeeld. In 2023 werden ook al overtredingen geconstateerd, wat tot tijdelijke sluitingen leidde. “Het vertrouwen is op een gegeven moment gewoon weg. Dan kan de burgemeester ook niet anders meer,” aldus de juristen.

De Kom’s argument dat hij verantwoordelijk is voor zijn personeel en gezin, verandert volgens de ambtenaren niets aan de situatie. “Dit is een enorm lucratieve handel. Daar horen grote verantwoordelijkheden bij.”

De rechter zal op korte termijn uitspraak doen in deze zaak.