Energiecrisis treft ook wietexperiment telers: maar hoe hard?

De energiecrisis raakt ons allemaal, ook de telers die deelnemen aan het Experiment gesloten coffeeshopketen. Maar hoe hard precies?

0
Xebra medicinale cannabis Nederland
Foto van de voormalige faciliteit van ex-deelnemer Xebra aan de medicinale tender. Foto via Xebra.
- Advertentie -

Terwijl de ene teler al aan het kweken is en de andere nog aan het bouwen, of nog moet gaan bouwen, draait de wereld gewoon door. Inmiddels zitten we in een ware energiecrisis. De vraag rijst daarom: hoe hard wordt de Nederlandse cannabisindustrie en in het bijzonder het Experiment gesloten coffeeshopketen daarmee geraakt?

Energiecrisis treft iedereen: van burger tot ondernemer

Iedereen weet natuurlijk wat er gaande is. De oorlog in Oekraïne treft iedereen dankzij Rusland dat de gaskraan dichtdraait en waarvan ook maar de vraag is of je daar afhankelijk van wilt blijven zijn als je ziet waar de Roebels aan worden besteed.

Dat treft burgers, maar ook ondernemers. Zo gaf een chrysantenkweker in het oosten van het land aan in de uitzending van Jinek op maandagavond j.l. dat voorheen de energie kosten rond de 100.000 euro per maand lagen.

Nu moest de chrysantenkweker 15 keer zo veel aftikken: 1,5 miljoen euro per maand. De ondernemer heeft daarom zelfs besloten om tijdelijk het werk stil te leggen omdat de kas daarmee namelijk niet meer rendabel is.

Rekening houden met toename energie kosten

LED is energiezuinig, maar daarvoor moet je mogelijk bij verwarmen om optimale temperatuur te houden. Zeker in de winter. Wanneer je met kleinere ruimten werkt kan dat voordelig uitpakken als deze geïsoleerd zijn. Voor HPS opstellingen kan het narekenen nog gunstig uitpakken als je daarmee warmte voldoende genereert.

(…)zowel aardgas als elektriciteit brengen de Nederlandse glastuinbouw in gevaar”

Dat terwijl kweken in een kas energiezuinig leek, maar als dat betekent dat er zeker in de winter duur gas moet worden verbruikt om de temperatuur op peil te houden, is dat nog maar de vraag ineens. Cannabis is een energie-intensief gewas namelijk. “Energie-intensieve gewassen worden momenteel hard getroffen door de fors gestegen energiekosten voor onze sector. De energieprijzen zijn sinds september 2021 vertienvoudigd; zowel aardgas (323,1 euro/megawatt) als elektriciteit (693,83 euro/MWh) brengen de Nederlandse glastuinbouw in gevaar,” zei Wim van Marrewijk vorige week in de nieuwsbrief van Grower Talks.

Dat terwijl de binnenkweek tot 2.000 watt elektriciteit per vierkante meter kan verbruiken, 40 keer wat nodig is voor bladgroenten zoals sla, wanneer ze binnen worden gekweekt. In de Verenigde Staten was overigens vorig jaar al de voetafdruk van de industrie goed voor meer dan 1 procent van het Amerikaanse elektriciteitsverbruik en het blijft stijgen.

Enkele vragen die rijzen in mijn hoofd:

  • Hoeveel gaan de energiekosten precies stijgen voor wietproef telers?
  • Is het financieel nog wel rendabel als wietexperiment teler?
  • Worden de hogere prijzen doorberekend en zo ja, aan wie?

Ironisch genoeg is de hoogste dichtheid van gevestigde wietexperiment telers in Groningen, wat ondertussen op een gasveld zit dat zo veel waard is vanwege de stijgende gasprijzen dat het bijna onvoorkombaar wordt dat het gas toch weer gaat vloeien uit Groningen. De gasprijs is nu zo hoog dat alle getroffen Groningers makkelijk daarnaast gecompenseerd kunnen worden.

Laten we hopen in ieder geval dat de oorlog zo spoedig mogelijk tot een einde komt. Alleen komt daarmee niet direct een oplossing voor het probleem. Zoals ik al eens eerder schreef in een opiniestuk: duurzaamheid mag tijdens het wietexperiment niet uit het oog worden verloren. Want ook als de oorlog ooit voorbij zou zijn, is er nog steeds gas en elektriciteit nodig. Het liefst zo efficiënt en daarmee zo weinig mogelijk.

Laat daarnaast ook de burger gewoon zijn eigen plantje kweken. Zeker in de tuin. Goed voor de mens en de planeet.

- Advertentie -
Cannabis Industrie Awards
- Advertentie -