In Berlijn kwamen deze week delegaties uit verschillende Europese landen bijeen om ervaringen uit te wisselen over de regulering van cannabis voor niet-medische doeleinden. De bijeenkomst werd georganiseerd door Burkhard Blienert, de Duitse drugscoördinator, met aanwezige vertegenwoordigers uit Luxemburg, Malta, Nederland, Tsjechië, Zwitserland en Duitsland. Naast regeringsfunctionarissen waren ook experts uit wetenschap en maatschappelijke organisaties aanwezig, evenals hooggeplaatste vertegenwoordigers van de Europese Drugsagentschap (EUDA).
Wir haben mit dem #KCanG auch europaweit einen völlig neuen Weg eingeschlagen. Jetzt ist wichtig, zu evaluieren und den Austausch mit gleichgesinnten Staaten zu festigen. Ich habe deshalb ministerielle VertreterInnen aus CHE, CZE, MLT, NLD, LUX eingeladen: https://t.co/HK6OQxapeQ pic.twitter.com/j3WTDRXc85
— Sucht- und Drogenbeauftragter der Bundesregierung (@BdB_SD_Blienert) November 18, 2024
De bijeenkomst bouwt voort op eerdere consultaties in Luxemburg (2022) en Malta (2023).
De focus lag op ervaringen met cannabisregulering, preventie en het opbouwen van een wetenschappelijke basis voor toekomstig beleid.
Cannabis is een groeiende uitdaging in Europa
Blienert liet weten in het persbericht: “Ondanks tientallen jaren van verbod en strafrechtelijke vervolging was en blijft cannabis een van de meest geconsumeerde psychoactieve stoffen in Europa en wereldwijd. De beschikbaarheid, het gebruik en – als gevolg van de steeds hogere THC-niveaus – het gevaar voor de gezondheid zijn de afgelopen tien jaar gestaag toegenomen. Het was duidelijk: er moest iets gebeuren. Ik ben er zeker van dat we door op bewijs gebaseerde preventie, meer onderwijs en de decriminalisering van de thuisteelt in Duitsland door middel van de cannabiswet, de gezondheidsrisico’s die gepaard gaan met de consumptie van cannabis voor niet-medische doeleinden aanzienlijk kunnen verminderen. Ook zullen we de zwarte markt aanzienlijk terugdringen.”
Hij vervolgde: “Hoe optimistisch ik ook ben, ik wil één ding benadrukken: we betreden nieuw terrein. En daarom is het belangrijk om alle stappen alomvattend te evalueren en een nauwe uitwisseling van ervaringen tot stand te brengen met alle andere Europese staten die vergelijkbare stappen hebben gezet of zullen zetten. Daarom heb ik jullie deze week uitgenodigd in Berlijn.”
Toekomstgericht beleid door samenwerking
De deelnemende landen spraken af om hun samenwerking te intensiveren.
Ze willen data uitwisselen over consumptiepatronen, marktontwikkelingen en nieuwe benaderingen van preventie en behandeling.
Dit alles met het doel een wetenschappelijk onderbouwde regulering te bevorderen.