Friese boeren gezocht door GreenInclusive voor teelt 350 hectare aan industriële hennep

GreenInclusive is op zoek naar Friese boeren voor 350 hectare industriële hennep in 2022 met als uiteindelijke doel 1.500 tot 2.000 hectare.

0
Friese boeren gezocht door GreenInclusive voor teelt 350 hectare aan industriële hennep
- Advertentie -

Eerder deze week maakte de website Veldpost bekend dat GreenInclusive op zoek is naar boeren die samen 350 hectare aan industriële hennep willen kweken in Friesland.

GreenInclusive op zoek naar Friese boeren voor 350 hectare industriële hennep in 2022

Het is een aardig lucratieve bezigheid voor de boeren. Het zou maar een viertal uren duren per jaar, per hectare, en het kan zeven- à achthonderd euro per hectare opleveren. In 2019 kweekte het bedrijf ter experiment 5 hectare vezelhennep en in 2020 10 hectare.

“De boer hoeft alleen de grond zaaiklaar te maken en mest uit te rijden. Wij komen zaaien(…)”

Maar het bedrijf wil uitbreiden in 2022 naar 350 hectare en ziet zelfs wel iets in een verwerkingsfabriek, mogelijk in Leeuwarden. Directeur Marthijs Roorda vertelde Veldpost dat: “We hebben hier in het Noorden een probleem met werkgelegenheid; zo’n fabriek zou zo al 70 banen kunnen genereren. Daarnaast legt het gewas CO2 vast; daarvoor hebben we zelf al een certificeringssysteem ontworpen en gepatenteerd. Met de inkomsten uit die CO2-certificaten kunnen we dan de ontwikkeling van biobased grondstoffen weer verder op weg helpen. En isolatiematerialen op basis van vezelhennep dragen bij aan de verduurzaming van woningen en andere gebouwen.”

De boer hoeft weinig te doen, vertelt Roorda: “De boer hoeft alleen de grond zaaiklaar te maken en mest uit te rijden. Wij komen zaaien. Dan hoef je 100 dagen alleen maar te kijken hoe het groeit, er is geen onkruidbestrijding of gewasbescherming nodig. Dan komen wij het maaien. Vervolgens moet de vezelhennep drie weken lang op het land liggen roten. We vragen de boer alleen maar om het te schudden en te wiersen, en dan komen wij het ophalen.”

Doel: 1.500 tot 2.000 hectare industriële hennep in Friesland en verwerkingsfabriek in Leeuwarden

Het uiteindelijke doel is 1.500 tot 2.000 hectare in Friesland. Plannen voor de fabriek, evenals steun van de provincie en de gemeente Leeuwarden zijn er al. Alleen de locatie nog niet.

Eerder maakte Omroep Friesland overigens een reportage over GreenInclusive.