Het kabinet voert de druk op in de strijd tegen drugsgebruik en drugscriminaliteit. Staatssecretaris Karremans (Jeugd, Preventie en Sport) en minister Van Weel (Justitie en Veiligheid) presenteerde afgelopen 22 mei (PDF) een reeks maatregelen die gericht zijn op het terugdringen van zowel de vraag naar als het aanbod van drugs. Onderdeel hiervan is een publiekscampagne die de schadelijke gevolgen van drugsgebruik voor gezondheid, milieu en samenleving zichtbaar moet maken.
De campagne, die later dit jaar van start gaat, is gericht op bewustwording bij gebruikers. “We willen laten zien dat het gebruik van illegale drugs niet alleen schadelijk is voor jezelf, maar ook de samenleving onder druk zet,” aldus staatssecretaris Karremans. Volgens het kabinet onderschatten veel gebruikers hun rol in het in stand houden van criminele netwerken.
Strengere aanpak van online drugscriminaliteit
Een ander speerpunt binnen het strenger drugsbeleid is het tegengaan van online drugshandel. Uit onderzoek van het Trimbos-instituut blijkt dat drugsverkoop steeds vaker via sociale media en versleutelde platforms plaatsvindt. Het kabinet investeert daarom extra in digitale opsporing. De capaciteit bij politie en justitie wordt uitgebreid om online dealers sneller op te sporen en te vervolgen.
Minister Van Weel noemt de aanpak van online drugshandel essentieel: “Drugscriminelen maken misbruik van technologische mogelijkheden en vormen een bedreiging voor onze rechtsstaat. Door onze digitale slagkracht te vergroten, pakken we dit verdienmodel bij de wortel aan.”
Weerbare jongeren en gemeenschappen centraal
Naast handhaving en bewustwording zet het kabinet in op preventie. Met het programma Preventie met Gezag worden jongeren beschermd tegen ronselpraktijken van criminelen. Hierbij ligt de focus op perspectief bieden, bijvoorbeeld via onderwijs of werk, en vroegtijdige correctie van crimineel gedrag.
Ook wordt het programma Weerbare Gemeenschappen tegen Ondermijnende Criminaliteit met vier jaar verlengd. Gemeenten krijgen hiermee ondersteuning om lokaal bewustwording te vergroten en weerstand te bieden aan criminele invloeden.
De doelstelling is ambitieus: in 2040 moet het drugsgebruik onder jongeren (12 t/m 18 jaar) tot nul zijn teruggebracht, en bij volwassenen minstens gehalveerd.
Cannabisgebruik onder jongeren tegen 2040 terugdringen naar 0%
De minister schrijft dat in 2023 heeft 7% van de groep 12- t/m 18-jarigen het afgelopen jaar cannabis gebruikt en 1,8% van deze groep een andere drug. Onder 18-plussers is dit respectievelijk 8% en 6%.
Hij vervolgt: “De doelstelling van het kabinet is om de vraag naar en het aanbod van drugs te verminderen. Daarom blijven bezit, verkoop en productie van drugs verboden. Wij streven ernaar dat in 2040 het percentage 12 t/m 18-jarigen dat cannabis of een andere drug heeft gebruikt 0% is. Onder 18-plussers is dit gehalveerd tot 4% die het afgelopen jaar cannabis heeft gebruikt en 3% die het afgelopen jaar een andersoortige drug heeft gebruikt. Verder werken wij toe naar een halvering van het aantal druggerelateerde gezondheidsincidenten.”