Meer dan 145 ton aan medicinale cannabis vernietigd in Denemarken

Volgens overheidsgegevens zijn meer dan 300 vergunningen afgegeven voor de vernietiging van 145,541 kilogram cannabis in Denemarken.

0
denemarken
- Advertentie -

Recente overheidsgegevens (PDF) onthullen dat een aanzienlijke hoeveelheid medicinale cannabis die is geproduceerd onder het regelgevende systeem van Denemarken nooit op de markt is beland en opzettelijk is vernietigd om verschillende redenen, volgens informatie verstrekt door de Deense parlementaire gezondheidscommissie berichtte MJBIZDAILY eerder deze week.

Overheidsgegevens onthullen massale vernietiging van medische cannabis

De Deense parlementaire gezondheidscommissie meldde dat er iets meer dan 300 vergunningen zijn verleend voor de vernietiging van in totaal 145,541 kilogram (320,862 pond) cannabis, als reactie op een parlementaire vraag eerder dit jaar.

Deze cijfers omvatten alle cannabis die is vernietigd door bedrijven met toestemming om cannabis te kweken binnen het pilotprogramma van het land, vanaf het moment dat de bedrijven goedkeuring kregen om te opereren, aldus een woordvoerder van de regering in een e-mail aan MJBizDaily.

Redenen voor vernietiging en vergelijking met wereldwijde cijfers

Deze gegevens wijzen erop dat de hoeveelheid legale cannabis die is vernietigd onder het bijna zes jaar oude medische pilotprogramma van Denemarken de totale cannabisproductie van het land overtreft, zoals gerapporteerd aan wereldwijde drugsregelgevers.

In vergelijking daarmee vernietigden gelicenseerde Canadese bedrijven bijvoorbeeld een enorme 872,443 kilogram cannabis tussen 2018 en 2021.

Groeien van de medische cannabisindustrie in Denemarken

De Deense medische cannabis pilot startte in 2018 en heeft sindsdien een lijst met bedrijven opgeleverd die geautoriseerd zijn om cannabis in bulk en primaire producten te vervaardigen. Deze lijst omvat dochterondernemingen van Canada’s Aurora Cannabis en Australië’s Little Green Pharma, evenals Medican, een in Helsinge, Denemarken gevestigd medisch cannabisbedrijf.

Hoewel de overheid niet kan verklaren waarom de cannabis is vernietigd, merkte het antwoord op de parlementaire vraag op dat het vernietigingscijfer defecte of afgedankte producten kan omvatten, evenals alle cannabis die is gekweekt onder het pilotprogramma.

De vernietigde hoeveelheid wordt uitgedrukt in kilogram drooggewicht, en bedrijven gebruiken een conversiefactor als het vernietigde product een extract was. Het omvat ook alle cannabis die meer dan 0.2% THC bevat.

Hoewel er geen jaarlijkse vergelijking van de vernietigingsgegevens beschikbaar is, deelde de Deense Geneesmiddelenautoriteit een gedeeltelijk cijfer voor 2022 met MJBizDaily. Voor 2022 werd gemeld dat er 10,753 kilogram “verloren of vernietigde” cannabis was, een hoeveelheid die geen cannabis van het pilotprogramma omvat.

Het is niet duidelijk waarom de vernietigde hoeveelheid cannabis in Denemarken aanzienlijk hoger is dan de gemelde cannabisaproductie aan de International Narcotic Control Board (INCB), het orgaan van de Verenigde Naties voor de uitvoering van internationale drugsregelgeving.

Volgens INCB-gegevens werd de hoeveelheid cannabis die in Denemarken werd geproduceerd onder het pilotprogramma van het land:

  • 2,112 kilogram in 2019.
  • 6,587 kilogram in 2020.
  • 32,433 kilogram in 2021.
  • Het cijfer voor 2022 is nog niet beschikbaar.

Een aparte parlementaire vraag vroeg naar het aantal bedrijven dat in Denemarken is goedgekeurd om medische cannabis te kweken. Volgens het antwoord van de Deense parlementaire gezondheidscommissie hadden slechts negen bedrijven toestemming om medische cannabis te kweken, ofwel voor het pilotprogramma, de vervaardiging van farmaceutische producten of plantenvermeerdering. Daarnaast hadden 19 bedrijven actieve vergunningen om cannabis onder het ontwikkelingsprogramma te kweken.

De totale verkoop van alle cannabisproducten in Denemarken groeide van ongeveer 30.8 miljoen Deense kronen (€4.1 miljoen) in 2020 tot 64.3 miljoen kronen (€8.6 miljoen) in 2021. Vorig jaar registreerden bedrijven in Denemarken een omzet van ongeveer 62.5 miljoen kronen (€8.4 miljoen).