OM eist 4 jaar cel voor jonge Utrechter voor o.a. afpersing coffeeshops

Het OM heeft vier jaar cel geëist tegen een 19-jarige Utrechter die onder andere verdacht wordt van het afpersen van twee coffeeshops.

0
growshopwet cannabis en verkeer speekseltest rijden onder invloed checkpoint kulu trading politie voorraad coffeeshophouder coffeeshop alien fyta waalwijk Coronamaatregelen
- Advertentie -

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vier jaar cel geëist tegen een 19-jarige Utrechter die verdacht wordt van betrokkenheid bij een explosie bij een bbq-restaurant en de daaropvolgende afpersing van de eigenaar. Deze zaak heeft ook geleid tot de ontdekking van afpersingspogingen gericht op twee coffeeshops in Utrecht schrijft RTV Utrecht.

Afpersing met dreigbrieven en Bitcoin-eisen

Volgens de officier van justitie ontving de eigenaar van het bbq-restaurant een dreigbrief en een telefoontje waarin hij werd gesommeerd 10.000 euro in Bitcoin te betalen.

Dezelfde tactiek werd gebruikt bij de eigenaren van twee Utrechtse coffeeshops, die na de explosie eveneens afpersingsbrieven ontvingen met de eis om duizenden euro’s te betalen.

De verdachte, bekend als B., heeft toegegeven de dreigbrieven te hebben bezorgd, maar beweert dit in opdracht van een vriend te hebben gedaan zonder kennis van de inhoud.

Forensisch onderzoek en bewijsstukken

De explosie op 1 oktober vorig jaar veroorzaakte aanzienlijke schade aan het restaurant en een aangrenzend pand. Het gebruikte explosief bevatte flitspoeder, dat vaak in zwaar illegaal vuurwerk wordt gevonden.

Dankzij het afluisteren van telefoongesprekken en het traceren van de mobiele telefoon van de afpersers, kon de politie de verdachte drie dagen na de explosie aanhouden. Tijdens de arrestatie vond de politie een Nokia-toestel bij B. met het adres van de Bitcoin-wallet waarop het losgeld gestort moest worden.

Bij de doorzoeking van zijn slaapkamer ontdekte de politie een kluisje met een semi-automatisch vuurwapen en 82 scherpe patronen, een doos met 159 Cobra’s en lege hulzen van zwaar knalvuurwerk.

Verdediging: gebruikt door verkeerde vrienden

Tijdens de rechtszaak beweerde B. dat hij onder druk werd gezet door een vriend om de brieven te bezorgen. Hij stelde dat de doos met het vuurwapen en het vuurwerk voor een andere vriend was bedoeld en dat hij niet op de hoogte was van de inhoud.

B.’s advocaat, Mühren, betoogde dat zijn cliënt is misbruikt door foute vrienden en dat de echte daders nog vrij rondlopen. Hij vroeg de rechters om rekening te houden met de jonge leeftijd van B. en pleitte voor een straf van twee en een half jaar cel in plaats van de geëiste vier jaar.

De rechtbank zal over twee weken uitspraak doen in deze zaak.