Onze hersenen maken zelf stoffen aan die lijken op de werkzame stoffen in cannabis. Deze endocannabinoïden, zoals 2-AG en anandamide, spelen een cruciale rol in processen zoals pijnregulatie, geheugen en angst. Tot voor kort was echter onbekend hoe deze stoffen zich precies tussen zenuwcellen verplaatsten. Nieuw onderzoek, geleid door scheikundige Mario van der Stelt van de universiteit Leiden, onthult dat deze endocannabinoïden zich in vetachtige blaasjes door de hersenen beweegt.
Oplichtende cellen onthullen het mysterie
Het decennialange raadsel werd opgelost met een innovatieve sensor, ontwikkeld door Chinese onderzoekers. Deze sensor maakt gebruik van cellen die oplichten zodra ze 2-AG detecteren. Dankzij deze technologie konden wetenschappers voor het eerst live volgen hoe het stofje zich verplaatst.
De bevindingen, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift PNAS, laten zien dat 2-AG niet vrij beweegt zoals dopamine en serotonine, maar verpakt zit in blaasjes. Dit inzicht vormt een doorbraak in ons begrip van zenuwcommunicatie.
Nieuwe mogelijkheden voor pijnbestrijding en neurologische aandoeningen
De ontdekking dat endocannabinoïden via blaasjes wordt vervoerd, opent de deur naar innovatieve behandelingen.
“Lichaamseigen marihuana speelt een rol bij pijn en andere neurologische aandoeningen. Nu we weten hoe het zich verplaatst, kunnen we zoeken naar manieren om de werking te beïnvloeden” zegt Van der Stelt op de website van de universiteit Leiden.
Dit kan op termijn leiden tot nieuwe medicijnen voor pijnbestrijding en neurologische aandoeningen zoals epilepsie en multiple sclerose.
Verder onderzoek zal moeten uitwijzen hoe deze kennis vertaald kan worden naar therapieën die de endocannabinoïden-balans in de hersenen optimaliseren.