Op 20 april openen activisten een cannabis café in Oslo, Noorwegen

Op 20 april opent AROD (The Alliance for Rights-Oriented Drug Policies) een cannabis café in Oslo om het debat voor regulering in Noorwegen aan te wakkeren.

0

Op 20 april 2024 opent AROD (The Alliance for Rights-Oriented Drug Policies) een cannabis café in Oslo. In een pagina op hun website schrijven ze dat het initiatief voortkomt uit de aanbevelingen van het VN-mensenrechtenapparaat om het cannabismarkt te legaliseren ter bescherming tegen de schade veroorzaakt door het verbod. Steeds meer landen reguleren de handel in cannabis om de volksgezondheid te beschermen. De Noorse regering blijft echter vasthouden aan straffen op verkeerde gronden.

Het kruispunt van drugsbeleid en rechtvaardigheid

Het huidige verbod op cannabis vormt een strafbaar feit in Noorwegen en werpt vragen op over de rechtsstaat schrijft het AROD op zijn website.

De staat heeft de verantwoordelijkheid om minderheden effectief te beschermen, maar heeft de afgelopen 15 jaar gefaald in het beschermen van vervolgde groepen.

AROD’s cannabis café streeft naar een rechtvaardige samenleving door een veilige omgeving te bieden voor de verkoop van kwaliteitsproducten, en principiële gronden te verdedigen.

Het pad naar gerechtigheid: Rijksadvocaat’s verantwoordelijkheid

Sinds het rapport van de Strafrechtcommissie in 2002 is het wetenschappelijke fundament van het drugsbeleid steeds verder afgebrokkeld schrijven ze verder.

Ondanks verschillende onderzoeken die het gebrek aan basis voor straffen bevestigen, blijft het beleid van de regering gebaseerd op morele paniek.

De Rijksadvocaat moet daarom de principes van een liberale rechtsstaat handhaven en het leiderschap tonen om de rechtszekerheid te waarborgen, aldus AROD.