Parket Belgisch Limburg gaat voor nultolerantiebeleid: minimale boete 8.000 euro voor cannabisbezit

De minimale geldboete voor cannabisbezit gaat 8.000 euro bedragen in Belgisch Limburg, en er is een risico op een strafblad.

0
België Trekt Uw Plant cannabis social club rechtszaak rechtbank
- Advertentie - Cannabis zaden kopen voor 2025! Ontdek de beste selectie bij SuzySeeds – gefeminiseerd, autoflowering & meer. Snelle levering
- Advertentie -

Het parket van Limburg, het Openbaar Ministerie (OM) van Limburg, heeft aangekondigd een nultolerantiebeleid te willen hanteren voor elk geval van drugsbezit en -gebruik, ook bij kleine hoeveelheden cannabis. “Ons huidige beleid is niet meer aangepast aan de realiteit van vandaag”, zei parketwoordvoerder Anna Degraen. Volgens haar is de drugproblematiek verergerd en moet strengere vervolging bijdragen aan veiligheid in het verkeer en in de privésfeer. De minimale geldboete voor cannabisbezit bedraagt 8.000 euro, en er is een risico op een strafblad.

De aankondiging volgt op veroordelingen na een illegale rave in Peer. Degraen benadrukt dat het parket hiermee ook een signaal wil geven dat illegale feesten niet getolereerd worden. Ze hoopt bovendien dat het beleid justitie kan ontlasten: “Als je druggebruik aanpakt, verminder je ook de dossierlast.”

Experts waarschuwen voor stigmatisering door nultolerantie

Niet iedereen is overtuigd van de nieuwe koers.

Nationaal drugscoördinator Charlotte Colman stelt dat zwaardere straffen vooral effect hebben op mensen die nog niet gebruiken. “Problematische gebruikers worden niet geholpen door repressie. Zij hebben vooral nood aan hulpverlening.”

Ook het Vlaams Expertisecentrum voor Alcohol en Drugs (VAD) uit kritiek. Directeur Katleen Peleman vreest dat een nultolerantiebeleid mensen juist afschrikt om hulp te zoeken. “Hoe groter het stigma, hoe kleiner de stap naar ondersteuning.”

Roep om duidelijk nationaal drugsbeleid groeit

Volgens Degraen zorgt het huidige beleid voor verwarring, onder meer op festivals waar het vervolgingsbeleid verschilt per locatie. Limburg wil daarin duidelijkheid brengen. Toch blijft het onduidelijk of andere parketten het voorbeeld zullen volgen. Colman wijst op de noodzaak van een nationale strategie. “We werken aan een nieuwe interfederale aanpak om duidelijke richtlijnen vast te leggen, zodat burgers weten waar ze aan toe zijn.”

Of het Limburgse initiatief navolging krijgt, blijft voorlopig afwachten. Wat wel vaststaat: het debat over hoe we in België met drugs omgaan, is opnieuw losgebarsten.

- Advertentie -
- Advertentie -