Patiënte wint rechtszaak van gemeente: moet medicinale cannabis vergoeden

De voorzieningenrechter heeft bepaald dat de gemeente Hof van Twente de kosten van medicinale cannabis voor de vrouw moet vergoeden.

0
vaporizer medicinale cannabis rechtszaak veteranen moeders atleten rechtszaak tegen de staat onderzoek cbd corona crisis angst
- Advertentie -

Een ernstig gehandicapte Britse vrouw uit Delden heeft opnieuw een rechtszaak gewonnen tegen de gemeente Hof van Twente eind vorige maand. De gemeente moet nu de kosten van het dure medicijn Bedrocan voor haar rekening nemen. De Deldense vrouw lijdt aan het Ehlers-Danlos-syndroom, een erfelijke aandoening aan het bindweefsel. Door haar beperkingen heeft ze een rolstoel nodig die plat kan worden gelegd en een zuurstoffles moet ze altijd bij zich hebben. Ze heeft allerlei conflicten met de gemeente over de vergoeding van de kosten van haar ziekte.

Letterlijk een kwestie van leven en dood

De medicinale cannabis van Bedrocan is van levensbelang voor de vrouw. Zonder deze medicatie kan ze niet slikken en voeding tot zich nemen. Haar slokdarm werkt niet zonder dit medicijn.

Haar behandelend internist heeft aan de rechtbank laten weten dat medicinale cannabis van levensbelang is en dat ze, vanwege haar allergieën en andere complicerende factoren, geen alternatieven heeft.

Als zij het gebruik van Bedrocan staakt, zal haar lichaamsgewicht afnemen tot een BMI die niet met het leven verenigbaar is.

Rechter stelt de vrouw in het gelijk

De voorzieningenrechter van de Rechtbank Overijssel heeft bepaald dat de gemeente Hof van Twente de kosten van Bedrocan voor de Deldense moet vergoeden. De gemeente moet de kosten van het medicijn in de vorm van bijzondere bijstand rechtstreeks vergoeden aan de apotheek. Voor de Deldense lopen de kosten op tot €1800 per maand.