Vandaag werd bekend gemaakt dat de bestuursrechter in Breda heeft geoordeeld dat het plan voor een wietexperiment kweeklocatie in Etten-Leur niet in een vroeg stadium had mogen worden afgeschoten door twee ministeries. De rechter erkent dat er fouten zijn gemaakt in de besluitvormingsprocedure. Advocaat Peter Schouten kondigt aan een aanzienlijke schadevergoeding te gaan eisen vanwege de misgelopen kansen.
Teleurstelling voor initiatiefnemers van Project C
Hoewel advocaat Peter Schouten gelijk heeft gekregen van de rechter, zal het geplande Project C, dat hij lanceerde in samenwerking met een huisarts, een politicus en een teler, nooit meer van de grond komen. De teeltlocatie van Project C in het buitengebied van Etten-Leur werd niet toegelaten tot de loting.
“Voor ons is het te laat. We hadden liever bij die tien gezeten, want ons plan was prima”
“Voor ons is het te laat. We hadden liever bij die tien gezeten, want ons plan was prima”, reageert de teleurgestelde Bredase advocaat op de uitspraak van de rechter. Het negatieve advies van de gemeente Etten-Leur over Project C, vanwege bezorgdheid onder omwonenden en een gevoel van onveiligheid, resulteerde in de beslissing van de ministeries van Justitie en Veiligheid en Volksgezondheid om het plan niet verder te laten deelnemen aan de procedure.
“Overal in Nederland zijn er mensen die het niet fijn vinden als er een wietfabriek komt. Maar we hebben nu eenmaal met zijn allen democratisch besloten dat we zo’n proef willen”, voegt Schouten eraan toe. De ministeries zijn nu veroordeeld tot het betalen van de proceskosten en een vergoeding van duizend euro, wat volgens Schouten niet eens voldoende is om alle processtukken te printen.
Advocaat overweegt schadeclaim na misgelopen winstderving
Op basis van de uitspraak overweegt advocaat Schouten een schadeclaim in te dienen vanwege het feit dat Project C nooit kon worden gerealiseerd als gevolg van een foutieve besluitvorming. Hij schat de potentiële winstderving op 89 miljoen euro. Daarnaast benadrukt hij de duizenden uren aan vergeefs werk die hij en zijn mede-initiatiefnemers hebben geïnvesteerd, dankzij de ministeries.
“Bovendien hebben wij hier gezamenlijk als initiatiefnemers duizenden uren vergeefs werk in gestoken, allemaal dankzij de ministeries. Dit is iets waar de rechter naar moet kijken”, verkondigt Schouten.