Legalisatie Maryland: bezit cannabis, thuisteelt en aankoop vanaf vandaag van kracht

Vanaf vandaag kunnen volwassenen in de staat Maryland legaal cannabis bezitten, thuis kweken en persoonlijke hoeveelheden aanschaffen.

0
Maryland legalisering cannabis
- Advertentie -

Vanaf vandaag treedt nieuwe wetgeving in werking die volwassenen in Maryland toestaat om cannabis in bezit te hebben, thuis te kweken en persoonlijke hoeveelheden aan te schaffen.

Nieuwe wetgeving biedt volwassenen in Maryland de mogelijkheid om cannabis te bezitten en thuis te kweken

Vanaf vandaag, 1 juli, hebben personen van 21 jaar en ouder het wettelijke recht om maximaal 1,5 ounce (ongeveer 42 gram) cannabisbloemen en/of 12 gram cannabisconcentraten in hun bezit te hebben.

Bovendien mogen volwassenen tot twee volwassen planten thuis kweken, mits het in een privéwoning gebeurt. Deze wetgeving geeft individuen meer vrijheid en controle over hun persoonlijk gebruik van cannabis.

Uitbreiding van diensten door staatsgelicentieerde medische exploitanten

Op dezelfde dag zal ook andere wetgeving van kracht worden die medicinale cannabiswinkels in staat stelt om niet-patiënten te bedienen. Volgens de nieuwe wet mogen er maximaal 300 cannabiswinkels in de staat opereren. Deze uitbreiding biedt meer mogelijkheden voor legale toegang tot cannabisproducten voor zowel medische als recreatieve gebruikers.

Paul Armentano, adjunct-directeur van NORML, een organisatie die zich inzet voor de hervorming van cannabiswetgeving, benadrukte in een reactie de positieve veranderingen die deze wetgeving met zich meebrengt. “Maryland bewoners, net als de meerderheid van de Amerikanen, geven de voorkeur aan een beleid van legalisatie en regulering van cannabis, en ze zetten terecht een stap weg van de mislukte beleidsmaatregelen van criminalisering en stigmatisering,” zei Armentano.

Verminderde straffen en bescherming tegen onnodige fouillering op basis van cannabis-geur

Tegelijkertijd treedt op 1 juli ook wetgeving in werking die de straffen voor openbaar gebruik van cannabis vermindert tot een civiele boete van $50 voor een eerste overtreding en $150 voor volgende overtredingen. Daarnaast verbiedt de wetgeving politieagenten om op basis van de geur van marihuana een voertuig of persoon te doorzoeken.

Deze nieuwe maatregelen zijn het resultaat van een referendum (Vraag 4) dat in november met overweldigende steun van de kiezers werd goedgekeurd. Hiermee werd de staat opgedragen regels en voorschriften vast te stellen voor de productie en verkoop van cannabis aan volwassenen. Met de goedkeuring van Vraag 4 werd tevens de inwerkingtreding van aparte, aanvullende wetgeving (HB 837) geactiveerd, die de nieuwe bezitslimieten voor volwassenen vaststelde.

In mei keurden staatswetgevers wetgeving (Senate Bill 516) goed voor de regulering van de volwassenenmarkt.