Kiezers Amerikaanse staat Maryland stemmen in met legalisering cannabis

Kiezers in de Amerikaanse staat Maryland stemden gisteren met een ruime meerderheid vóór de legalisatie van cannabis inclusief thuisteelt.

0
Maryland legalisering cannabis
- Advertentie -

Tijdens de tussentijdse verkiezingen in de Verenigde Staten is Maryland gisteren de twintigste staat geworden waar cannabis is gelegaliseerd. De kiezers stemden met een ruime meerderheid (65.53%) vóór het wetsvoorstel waardoor de productie en verkoop van cannabis aan volwassenen legaal gaat worden.

Cannabis vanaf 1 juli 2023 legaal in de staat Maryland, inclusief thuisteelt

De kiezers werd gevraagd: “Bent u voorstander van de legalisering van het gebruik van cannabis door een persoon die op of na 1 juli 2023 in de staat Maryland ten minste 21 jaar oud is?”

Door voor te stemmen, heeft dat ook geleid tot de totstandkoming van afzonderlijke, aanvullende wetgeving (HB 837) die limieten voor het bezit van cannabis definieert en de automatische herziening en verwijdering van lichte cannabisveroordelingen vergemakkelijkt.

Volgens de wetgeving, die eerder dit voorjaar door wetgevers is aangenomen, is het voor volwassenen vanaf juli 2023 wettelijk toegestaan om maximaal 1,5 ounce (42,5 gram) cannabis en/of 12 gram cannabisconcentraten te bezitten. Volwassenen mogen ook maximaal twee cannabisplanten thuis kweken in hun huis voor persoonlijk gebruik. Het bezit van hoeveelheden tussen 1,5 ounce en 2,5 (71 gram) ounce zal worden onderworpen aan civielrechtelijke boetes, terwijl het bezit van grotere hoeveelheden onderworpen zal blijven aan de bestaande strafrechtelijke sancties.

“De kiezers van Maryland hebben het mislukte verbodsbeleid overweldigend verworpen en hebben gestemd voor het gezond verstandsbeleid van legalisatie”

“De kiezers van Maryland hebben het mislukte verbodsbeleid overweldigend verworpen en hebben gestemd voor het gezond verstandsbeleid van legalisatie”, zei Erik Altieri, uitvoerend directeur van NORML, in een reactie. “Al veel te veel decennia is het verbod in Maryland een volslagen mislukking geweest en dat heeft verwoestende gevolgen gehad voor reeds gemarginaliseerde gemeenschappen in de staat. Door voor legalisatie te stemmen, hebben Marylanders de mislukte ideeën uit het verleden verworpen en ervoor gekozen hun wetten te hervormen om de burgerlijke vrijheden te beschermen en raciale rechtvaardigheid te bevorderen.”

“De wetgevers van de staat hebben vele jaren de tijd gehad om zich op dit moment voor te bereiden”, zei NORML-adjunct-directeur Paul Armentano in een reactie. “Over de hele staat peilingen hadden consequent aangetoond dat een overgrote meerderheid van de Marylanders de legalisering van cannabis steunt, en de uitkomst van dit referendum was nooit twijfelachtig. Nu is het de plicht van wetgevers om snel regels aan te nemen om toezicht te houden op een gereguleerde cannabismarkt in overeenstemming met de eisen van de kiezers.”

Ook kiezers in Missouri stemden in met de legalisering van cannabis. De referenda in Arkansas, South Dakota en North Dakota kregen echter helaas geen meerderheid.