Kiezers maken Missouri 21e Amerikaanse staat met legale cannabis

Ook brengt het initiatief enkele verbeteringen aan in het bestaande medicinale cannabis programma van de staat.

0
Missouri cannabis legalisatie referendum
De vlag van de staat Missouri
- Advertentie -

Stemgerechtigden in de Amerikaanse staat Missouri hebben gisteren tijdens de tussentijdse verkiezingen ingestemd met een voorstel om cannabis te legaliseren. Daarmee is Missouri de 21e Amerikaanse staat die cannabis legaliseert inclusief thuisteelt. De overwinning is tevens de eerste keer dat kiezers in een mid-western staat hebben ingestemd met een burgerinitiatief dat cannabis legaliseert.

Missouri alweer de 21e Amerikaanse staat die cannabis legaliseert

Door in te stemmen, is het voortaan toegestaan voor volwassenen om tot drie ons (85 gram) cannabis te bezitten en tot zes bloeiende planten, zes onvolgroeide planten en zes planten van minder dan 14 inch (~36cm) voor persoonlijk gebruik thuis te kweken.

Ook zullen inwoners van de staat die een strafblad hebben voor niet-gewelddadige cannabis-gerelateerde overtredingen in aanmerking komen om hun strafblad te laten wissen.

De maatregel is tevens zo ingericht met de bedoeling om de deelname aan de vergunde cannabismarkt te verbreden door eigenaren van kleine bedrijven en mensen die kansarme bevolkingsgroepen vertegenwoordigen, inclusief mensen met een beperkt kapitaal, inwoners van gemeenschappen met hoge armoede, veteranen met een handicap en mensen die eerder zijn veroordeeld voor geweldloze cannabis-overtredingen, ook te laten deelnemen.

Ook brengt het initiatief enkele verbeteringen aan in het bestaande medicinale cannabis programma van de staat.

“Dit is echt een historische gelegenheid”

“Dit is echt een historische gelegenheid”, zegt Dan Viets in een reactie, co-auteur van amendement 3, Missouri NORML-coördinator en voorzitter van de adviesraad van amendement 3. “Dit betekent dat de grote meerderheid van de 20.000 mensen die jaar na jaar in Missouri zijn gearresteerd, niet langer strafrechtelijk zullen worden vervolgd voor niet-gewelddadige cannabis-gerelateerde overtredingen.”

Ook kiezers in Maryland stemden in met de legalisering van cannabis. De referenda in Arkansas, South Dakota en North Dakota kregen echter helaas geen meerderheid.