PCN versterkt bestuur, focust op bankenproblematiek, wietproef en keurmerk

PCN heeft het bestuur versterkt en zet in op verbetering bankenproblematiek en wietexperiment. Evenals een landelijk coffeeshop keurmerk.

0
Nieuw bestuur Platform Cannabisondernemingen Nederland PCN juni 2023
Foto via PCN
- Advertentie -

Tijdens de algemene ledenvergadering van het Platform Cannabisondernemingen Nederland (PCN) op 21 juni bij Van der Valk in Vianen stonden een landelijk keurmerk voor coffeeshops en de versterking van het bestuur centraal. Dat maakte PCN gisteren bekend op hun website.

Sander Hewitt, eigenaar van coffeeshops in Heerhugowaard en Alkmaar, hield zijn eerste toespraak als voorzitter en benadrukte de ambitie om de crème de la crème te worden van de coffeeshopbranche. Daarnaast werden de verbeteringen in de bankenproblematiek en het wietexperiment besproken, en werden de plannen voor een landelijk coffeeshop keurmerk uitgelicht.

Voorzitter Hewitt roept op tot doordachte lobby in dynamische tijd

In zijn “maiden speech” als voorzitter van het PCN blikte Sander Hewitt terug op het jubileumjaar 2022 en sprak hij zijn ambitie uit om de positieve en zelfbewuste lijn van dat jaar voort te zetten.

Hij benadrukte het belang van een doordachte en consistente lobby om de belangen van cannabisondernemers te behartigen, juist in een tijd waarin er wereldwijd en in Nederland veel verandert op het gebied van cannabis.

Hewitt riep op tot uitbreiding van het bestuur en benadrukte de dynamische en uitdagende tijd waarin de branche zich bevindt.

PCN zet in op verbetering bankenproblematiek en wietexperiment

Het PCN heeft zich actief ingezet om de situatie rondom de bankenproblematiek te verbeteren.

Door overleg met verschillende partijen, waaronder de banken, De Nederlandse Bank en het ministerie van Financiën, is er vooruitgang geboekt. Hewitt haalde hierbij de uitspraak van burgemeester Paul Depla van Breda aan, die het geplande wietexperiment omschreef als “verre van ideaal, maar beter dan niks”.

Het PCN blijft zich inzetten voor de coffeeshops die deelnemen aan het experiment, evenals de shops die daarbuiten vallen. De concrete inzet van het PCN is onder andere om alle coffeeshops de mogelijkheid te bieden om meer dan vijfhonderd gram voorraad in huis te hebben, en om testen van cannabis in laboratoria voor alle coffeeshops mogelijk te maken.

Landelijk coffeeshop keurmerk op komst met steun van gemeenten

Een lang besproken onderwerp binnen het PCN is de introductie van een landelijk keurmerk voor coffeeshops.

Het PCN werkt samen met Gerlof Roubos en Anneke Miedema van Keurmerkspecialisten om dit keurmerk te realiseren. Het keurmerk, gebaseerd op het succesvolle Haarlemse keurmerk, heeft als doel vertrouwen te wekken bij de landelijke overheid en gemeenten. Roubos en Miedema gaven tijdens de ledenvergadering een presentatie over de voortgang en benadrukten het belang van het tonen van kwaliteit aan de buitenwereld.

Het PCN streeft ernaar om de crème de la crème te worden van de coffeeshops, en ook coffeeshops die geen lid zijn van het PCN kunnen deelnemen aan het keurmerk. Op termijn kan het keurmerk zelfs een voorwaarde worden voor het PCN lidmaatschap.

Met de aanstelling van Edwin Bax als nieuw bestuurslid en de presentatie van het PCN Sociaal Jaarverslag 2022, dat breed wordt verspreid onder gemeenten en betrokken instanties, was de ledenvergadering een belangrijk moment voor het PCN. De ambitie om de branche te versterken en te professionaliseren staat centraal, met een doordachte lobby, verbeterde bankenrelaties, het wietexperiment en de ontwikkeling van een landelijk coffeeshop keurmerk als speerpunten. Het PCN wil zich profileren als dé kwaliteitsstandaard binnen de coffeeshopbranche en blijft zich inzetten voor de belangen van de cannabisondernemers.

Voor meer informatie en exemplaren van het PCN Sociaal Jaarverslag 2022 kunnen geïnteresseerden contact opnemen met het PCN secretariaat via [email protected].