Project C bezwaar wietexperiment loting afgewezen

Het bezwaar van Project C ging voornamelijk over de rol van de burgemeester en de locatie.

0
aanmelden wietproef wietexperiment etten-leur project c grow solutions experiment gesloten coffeeshopketen drachten
- Advertentie -

Deze week bevestigde Project C tegen cannabisindustrie.nl dat hun bezwaar tegen de gang van de loting van het Experiment Gesloten Coffeeshopketen (ook wel bekend als wietproef of wietexperiment) is afgewezen.

Eerder maakte Project C hun bezwaarschrift openbaar voornamelijk over de rol van de burgemeester en de locatie. Enkele puntjes samengevat uit het bezwaarschrift:

  • Geen richtlijnen geleverd door commissie voor beoordeling locatie door gemeente leidt tot willekeur.
  • Geen richtlijnen geleverd door commissie voor beoordeling locatie door politie leidt tot vrije interpretatie (voornamelijk regels coffeeshops gevolgd in gemeenten).
  • Vermoeden andere opzet beoordeling producent, kennis, kunde, financiering, locatie, in die volgorde. Blijkt locatie veel prominenter te zijn.
  • Onduidelijke wegingsfactor ‘locatie’.
  • Beoordeling gemeente zou niet primair een reden zijn voor afvallen. Blijkt wel geval, terwijl (wan)presteren op andere punten geen probleem lijkt’.

Ze concludeerden dat:

‘Er is ten onrechte het besluit genomen om de aanvraag van Project C af te wijzen en om Project C niet toe te laten tot de loting. Derhalve verzoekt Project C u om dit bezwaar gegrond te verklaren, het besluit d.d. november 2020 te vernietigen en een nieuw besluit te nemen waarin de aanvraag van Project C wel wordt toegewezen met een vergoeding van de proceskosten.’ 

Maar het mocht dus niet baten. Daarnaast leren we uit de het kort geding aangespannen door Aurora dat eerst de toewijzing moet plaatsvinden voordat er bezwaar kan worden aangespannen.

WOB-verzoek Project C legt gehele interne werking bloot

Ook deed Project C succesvol een WOB-verzoek wat een uniek inkijkje geeft in de loting. Dat leverde onder andere op de gehele interne werking en een lijstje van de 11 overheidsinstellingen die verantwoordelijk zijn voor de beoordeling van de wietexperiment initiatieven. Daarnaast werd uit het WOB-verzoek ook duidelijk dat er een beroepsprocedure moet worden gestart, evenals de opbrengsten van Bedrocan per plant om zo nog maar iets opvallends te noemen.