Een medewerker van de een The Bulldog coffeeshop in het centrum van Amsterdam kreeg in juni van dit jaar zijn ontslag op staande voet, zo oordeelde de kantonrechter vorige week. De aanleiding was het verdachte gedrag dat door een beveiliger werd opgemerkt eind mei. Na het bekijken van camerabeelden kwam de leiding tot de conclusie dat de medewerker op 28 en 30 mei verkopen niet registreerde, zakjes wiet en hasj achterhield, en geld uit de kassalade in zijn eigen zak stopte.
Verweer van de ontslagen medewerker: drukte en vergetelheid
De ontslagen medewerker, werkzaam sinds augustus 2015 en met een maandsalaris van 1.846,32 euro, betwistte het ontslag en eiste bijna 12.000 euro als vergoeding.
Hij beweerde dat het niet direct aanslaan van verkopen te wijten was aan drukte of vergeetachtigheid door telefoongebruik.
Hij erkende het samenvoegen van zakjes op verzoek van klanten en beweerde dat het uit de kassa genomen geld als fooi bedoeld was.
Daarna kreeg hij van The Bulldog een brief waarin stond:
“Voor ons staat vast dat jij je schuldig hebt gemaakt aan een onregelmatige en ongeoorloofde manier van het verkopen van wiet/hasj en van het kassagebruik zonder dat je daarvoor een valide verklaring hebt kunnen geven. Zeker gelet op de gevoeligheid van de werkzaamheden en het geld dat daarmee gemoeid gaat, is het niet geven van een deugdelijke reden voor je afwijkende gedrag onacceptabel en is jouw verklaring bovendien ongeloofwaardig. Daarbij is mede van belang dat je al meerdere jaren bij ons werkt en dus zeer goed bekend bent met de ordelijke wijze van verkoop en kassagebruik. Je hebt je daarmee schuldig gemaakt aan een ernstige veronachtzaming van de verplichtingen die uit hoofde van de arbeidsovereenkomst op jou rusten.”
Rechtbank verwerpt verweer: handelen als ernstig verwijtbaar
De kantonrechter veegde het verweer van tafel, noemde het ‘niet aannemelijk en zelfs ongeloofwaardig’, en oordeelde dat het ontslag op staande voet gerechtvaardigd was.
Het aanslaan van verkopen duurt slechts enkele seconden, terwijl het achteraf registreren aanzienlijk meer tijd kost.
De rechter benadrukte het belang van correcte registratie, vooral omdat The Bulldog sluiting riskeert bij onregelmatigheden.
Het samenvoegen van zakjes en het claimen van geld als fooi werden als onaannemelijk bestempeld, zonder onderbouwing van de medewerker.
De ontslagen medewerker moet nu in de plaats van op geld rekenen van The Bulldog,juist The Bulldog zo’n 800 euro betalen.