Stichting VOC brengt WODC rapport over huisuitzettingen door Wet Damocles extra onder aandacht van journalisten en politici

'Meer dan vijf gram wiet of hasj wordt beschouwd als handelshoeveelheid; het aantreffen hiervan is ook voldoende voor huisuitzetting.'

0

De stichting Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod heeft gisteren met een persbericht (PDF) aan politici en media extra aandacht gevraagd voor een recent WODC rapport over huisuitzettingen door Wet Damocles.

Huisuitzetting bij vijf planten: Onderzoek wijst op mogelijke disproportionaliteit

Het recente rapport ‘Mogelijkheden voor het monitoren van de gevolgen van de toepassing van de Wet Damocles’ van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) legt de schijnwerper op de opvallende gevolgen van de Wet Damocles, waarbij zelfs het bezit van vijf cannabisplanten kan leiden tot huisuitzetting, ongeacht het gebruik voor eigen consumptie.

Het onderzoek, uitgevoerd door Pro Facto en de Rijksuniversiteit Groningen, toont aan dat gemeenten de Wet Damocles op verschillende manieren toepassen. De neiging om direct over te gaan tot woningsluiting, in plaats van mildere maatregelen, roept vragen op over de proportionaliteit en consistentie van de wetshandhaving.

Onbekende gevolgen: Zwarte lijsten en gebrek aan monitoring na huisuitzetting

Het WODC wijst in een nieuwsbericht op de mogelijke impact van woningsluitingen op bewoners, omwonenden en verhuurders.

Woningcorporaties plaatsen uit huis gezette huurders op zwarte lijsten, terwijl gemeenten weinig inzicht hebben in waar deze mensen terechtkomen en welke problemen ze ondervinden.

Het rapport benadrukt de ingrijpende effecten voor bewoners en roept op tot heroverweging van de Damocles-maatregel.