Tilburg krijgt er twee coffeeshops bij, wil met Breda eerder met wietproef starten

Er mogen twee coffeeshops bij komen in Tilburg en de stad heeft samen met Breda in Den Haag toestemming gevraagd voor het eerder starten met de wietproef.

0
The Grass Company Johan van Laarhoven OM Sidney Smeets
- Advertentie -

Na meldingen over twee coffeeshop sluitingen eerder deze week, is er deze week gelukkig ook goed nieuws te melden op coffeeshop gebied. Zo werd gisteren bekend dat er twee coffeeshops bij mogen komen in Tilburg. Ook willen Tilburg en Breda eerder van start met het wietexperiment met een select groepje telers berichtte het Brabants Dagblad.

Update, 14 oktober 2022: 1 december start procedure voor twee nieuwe coffeeshops in Tilburg

Twee coffeeshops erbij in Tilburg

Uitgaande van de bezoekersaantallen, is er in Tilburg ruimte voor twee nieuwe coffeeshops. Momenteel heeft de Brabantse stad met 217.259 inwoners (data van januari 2019) er elf.

De coffeeshops in Tilburg zouden gezamenlijk goed zijn voor zo’n 250.000 bezoekers per jaar, wat gemiddeld 40.000 bezoekers meer zouden zijn dan gemiddeld elders in het land. Ook bedienen ze de regio, waardoor het er drukker is.

“(…)Stel we hebben tien ondernemers die aan de voorwaarden voldoen, dan bepalen we bij loting wie het wordt”

De lokale coffeeshopbond De Achterdeur juicht de ontwikkelingen toe.

Vereisten voor de nieuwe coffeeshops is dat ze niet binnen de ringbanen, op bedrijventerreinen of in het buitengebied mogen komen. Voor ze daadwerkelijk de deuren openen, zullen de potentiële ondernemers dus eerst op zoek moeten gaan naar een geschikte locatie. Wat op zich al een moeilijke onderneming is, laat staan binnen de vereisten. Op het beoogde pand moet al een horecabestemming zitten. En dan moet je nog ingeloot worden: “Het is een gewilde vergunning. Stel we hebben tien ondernemers die aan de voorwaarden voldoen, dan bepalen we bij loting wie het wordt,” liet de burgemeester weten.

Intussen blijft de gemeente Tilburg wel hameren op sluiting van The Grass Company coffeeshops, de rechtszaak tegen The Grass Company werd recentelijk aangehouden voor onbepaalde tijd. Maar een mogelijke sluiting van The Grass Company coffeeshops zou niet de aanleiding zijn. En mocht het toch zo ver komen, dan ook die mogen worden vervangen liet de burgemeester weten: “Mochten er coffeeshops verdwijnen, dan houden we vast aan maximaal dertien en starten nieuwe procedures.”

Breda en Tilburg willen eerder starten met wietexperiment

Bijzonder is dat er in hetzelfde artikel in het Brabants Dagblad ook wordt gerept over het aansturen op het alvast eerder starten van het experiment gesloten coffeeshopketen in de twee steden Breda en Tilburg. Daarvoor hebben ze toestemming gevraagd in Den Haag.

“We vragen nogal wat van onze coffeeshophouders. Vier jaar geleden hebben we ze moeten overtuigen om mee te doen aan het experiment. Ik heb onlangs overleg met ze gehad. Ze zijn bereidwillig en denken mee maar krijgen teleurstelling na teleurstelling,” liet burgemeester Weterings weten.