De Commissie voor Verdovende Middelen (CND) van de Verenigde Naties heeft gestemd voor een internationaal verbod op hexahydrocannabinol (HHC). HHC, een synthetische cannabinoïde die qua effect lijkt op THC, wordt onder Schedule II van de 1971 Conventie inzake Psychotrope Stoffen geplaatst. Alle aanwezige landen stemden vóór het verbod, met uitzondering van de Verenigde Staten, die zich onthielden van stemming.
Volgens een verklaring van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) wordt HHC slechts in kleine hoeveelheden in de cannabisplant aangetroffen, maar wordt het vaak synthetisch geproduceerd uit cannabidiol (CBD). Het wordt soms op CBD wiet gespoten om een sterker psychoactief effect te verkrijgen.
Gevolgen voor het internationale drugsbeleid
De stemming over HHC maakt deel uit van bredere maatregelen van de VN om psychoactieve stoffen te reguleren. Naast HHC werden nog vier andere niet-cannabisgerelateerde stoffen onder internationale controle geplaatst.
De UNODC noemde de stemming een “kritische beslissing voor de controle van schadelijke stoffen” en benadrukten dat dergelijke beslissingen wereldwijd invloed hebben op drugsbeleid, wetshandhaving en volksgezondheid.
De WHO wees erop dat HHC in verschillende landen in verband is gebracht met verkeersincidenten en medische noodsituaties, waaronder gevallen waarbij het de enige aangetoonde psychoactieve stof was. Dit speelde een belangrijke rol bij de beslissing om de stof internationaal te reguleren.
Is HHC daarmee nu verboden in Nederland?
In januari 2023 heeft het Cannabinoïden Adviesbureau Nederland al ‘ten strengste afgeraden‘ om HHC-producten te vermarkten. De Europese Commissie riep in februari alle EU-lidstaten op om tijdens de stemming te stemmen voor de classificatie van hexahydrocannabinol (HHC) als een psychotrope stof onder Schedule II van het VN-verdrag.
Maar met het genomen besluit van de VN is HHC nog niet verboden in Nederland.
In Nederland moet de regering zelf beslissen of en hoe HHC in de nationale wetgeving wordt opgenomen. Dit gebeurt doorgaans door aanpassing van de Opiumwet. De overheid kan ervoor kiezen HHC toe te voegen aan Lijst I (harddrugs) of Lijst II (softdrugs) van de Opiumwet, maar dit proces kan enige tijd duren.
Gezien het feit dat de WHO en de VN hebben vastgesteld dat HHC geen erkende medische toepassing heeft en risico’s met zich meebrengt, is de kans groot dat Nederland het middel uiteindelijk zal verbieden of streng reguleren.