Het kernteam synthetische cannabinoïden heeft een waarschuwing er uit gedaan nadat de synthetische cannabinoïde ADB-BUTINACA is aangetroffen op ‘ogenschijnlijk normale wiet’. Dat schrijft Joost Heeroma, kernteam synthetische cannabinoïden en voorzitter Cannabinoïden Adviesbureau Nederland/CAN, in een bericht gedateerd 5 april 2024.
ADB-BUTINACA aangetroffen: kan dodelijk zijn
De wiet werd gekocht online via een website en was dus niet afkomstig uit een coffeeshop. Het betrof vermalen materiaal dat een beetje vreemd rook maar er verder als normale wiet uitzag.
Na gebruik werden meerdere mensen ziek en daarom is besloten deze ‘wiet’ op te sturen voor analyse. Daaruit bleek dat het plantenmateriaal bewerkt was met het synthetische cannabinoïde ADB-BUTINACA wat vele malen sterker is dan de werkzame stof in normale wiet: THC.
Bovendien werkt ADB-BUTINACA net iets anders dan THC waardoor het gebruik ervan ronduit gevaarlijk is. Het kan leiden tot opname in het ziekenhuis, uitval van organen en in het ergste geval tot de dood.
Wat is ADB-BUTINACA?
ADB-BUTINACA is een synthetisch cannabinoïde die net als THC aan de CB1 receptor bindt en daardoor een roes opwekt/stoned maakt.
Echter, ADB-BUTINACA is veel sterker dan THC; ADB-BUTINACA bindt 10 tot 100 keer sterker aan de CB1 receptor en is bovendien een volle CB1 receptor agonist, terwijl THC een gedeeltelijke agonist is.
Als gevolg hiervan kan je van ADB-BUTINACA niet alleen veel meer stoned worden dan van THC maar ook een aantal (andere) negatieve symptomen ontwikkelen (King et al., 2022), zoals:
- Verminderd bewustzijn
- Epileptische aanvallen
- Hallucinaties
- Verlaagde bloeddruk
- Metabole acidose (bloedverzuring, vermoedelijk door nierfalen)
- Respiratoire acidose (bloedverzuring, vermoedelijk door hyperventilatie)
Ook is er een geval bekend van een drugshond van de politie die waarschijnlijk aan de gevolgen van ADB-BUTINACA is overleden (Tokarczyk et al., 2022).
Verder is er vrij weinig bekend over de potentiële gevolgen van ADB-BUTINACA maar de beschikbare wetenschappelijke informatie wijst er dus op dat het gebruik van ADB-BUTINACA veel riskanter is dan het gebruik van (het relatief onschuldige) THC.
Wat zijn synthetische cannabinoïden?
Synthetische cannabinoïden zijn stoffen die erg lijken op plantaardige cannabinoïden, de werkzame stoffen in cannabis.
Synthetische cannabinoïden zijn in een laboratorium gemaakt en worden in de wetenschap gebruikt om de werking van cannabinoïden in het lichaam te bestuderen en om nieuwe medicijnen te maken.
Los van deze nuttige toepassingen worden synthetische cannabinoïden helaas ook voor recreatieve toepassingen gebruikt.
Helaas, omdat synthetische cannabinoïden, in tegenstelling tot natuurlijke cannabinoïden gevaarlijk zijn in het gebruik. Zo binden synthetische cannabinoïden vele malen sterker dan THC aan hun receptoren in het lichaam, zoals de CB1 receptor in de hersenen die het “stoned/high” effect veroorzaakt.
Synthetische cannabinoïden werken vaak net iets anders dan bijvoorbeeld THC
Er is dus echt ontzettend weinig van nodig om iemand knetter stoned te maken. Dit lijkt misschien gunstig/voordelig voor de recreatieve gebruiker, maar daar blijft het helaas niet bij.
Synthetische cannabinoïden werken vaak net iets anders dan bijvoorbeeld THC. Zo is THC is een gedeeltelijke agonist/activator van de CB1 receptor terwijl de meeste synthetische cannabinoïden, waaronder ook ADB-BUTINACA, volledige agonisten zijn.
Als we de CB1 receptor als een moleculaire motor beschouwen dan laat THC deze motor op een laag toerental draaien terwijl een synthetisch cannabinoïde de motor diep in het rood op een zeer hoog toerental laat lopen. Dit kan voor wetenschappelijk onderzoek heel nuttig zijn maar in de praktijk van het menselijk lichaam bestaat er een levensgroot gevaar dat je de motor opblaast met alle negatieve gevolgen van dien.
Zo kunnen synthetische cannabinoïden leiden tot hartritmestoornissen, hartaanvallen, hersenbloedingen, ademhalingsproblemen, nierfalen, leverfalen etc., terwijl hier bij de natuurlijke stof THC geen risico op is.
Er zijn door de jaren heen dan ook talloze doden gevallen door het gebruik van synthetische cannabinoïden terwijl het risico het risico om te sterven aan het gebruik van THC/cannabis nihil is.
De situatie in Nederland
Zoals gezegd is het gebruik van synthetische cannabinoïden dus erg gevaarlijk en zijn er wereldwijd al vele doden door gevallen. Gelukkig is dit in Nederland tot nu toe nog niet gebeurd.
Een nietsvermoedende consument kan zo dus op een levensgevaarlijke manier bedonderd worden
Dit komt waarschijnlijk doordat we in Nederland een relatief ontspannen beleid hebben met betrekking tot cannabis. Je kunt hier zonder problemen naar een coffeeshop om normale wiet te kopen van goede kwaliteit waardoor er weinig motivatie is om te experimenteren met zaken zoals synthetische cannabinoïden.
De laatste jaren is er echter een trend dat de bloemen/toppen van hennep, die lijken op wiet maar waar je niet stoned van wordt, te besproeien met synthetische cannabinoïden.
Zo kan er dus op een heel goedkope manier een product gemaakt worden dat lijkt op wiet en waar je knetter stoned van wordt, maar wat in tegenstelling tot wiet erg gevaarlijk is.
Een nietsvermoedende consument kan zo dus op een levensgevaarlijke manier bedonderd worden.
Sinds een paar jaar wordt deze nep-wiet dus ook in Nederland aangetroffen wat een gevaar voor de volksgezondheid oplevert. Sinds 2021 is er een aantal keer het synthetische cannabinoïde MDMB-4en-PINACA op nep-wiet aangetroffen en onlangs is er dus ook ADB-BUTINACA aangetroffen.
Vragen over synthetische cannabinoïden? Neem contact op via de contact pagina van Stichting Adviesburo Drugs of HEEROMA BIOMEDICA. Sneltests om aan te tonen of een product CBD-dominant/hennep is of THC-dominant/wiet is kunnen gekocht worden bij Sirius, een uitleg daarvan staat in een artikel op deze website. Mocht u een verdacht product willen laten testen dan kunt u dit opsturen naar: Adviesburo Drugs, postbus 14828, 1001LH Amsterdam.