50% van de Amerikanen heeft volgens Gallup peiling ooit cannabis gebruikt

Maar liefst 50% van Amerikaanse respondenten in de Gallup peiling gaf aan dat ze op enig moment in hun leven cannabis hebben gebruikt.

0
Cannabis gebruik onder Amerikaanse volwassenen van 1969-2023
Cannabis gebruik onder Amerikaanse volwassenen van 1969-2023. Bron: Gallup
- Advertentie -

Een recente Gallup-enquête onthulde dat het aantal Amerikanen dat ooit marihuana heeft geprobeerd, een nieuwe hoogtepunt heeft bereikt, met maar liefst 50% van de respondenten die aangeven dat ze op enig moment in hun leven cannabis hebben gebruikt. Deze trend van experimentatie is gestaag gestegen gedurende de afgelopen 25 jaar. Hoewel het percentage van dit jaar niet significant is veranderd ten opzichte van de cijfers van 49% en 48% in respectievelijk 2021 en 2022, vertegenwoordigt het wel een statistisch significante stijging ten opzichte van de 45% in 2017 en 2019.

Toename van huidig gebruik en politieke verdeeldheid

Naast de bevindingen over experimentatie, onthulde de enquête ook een stijging in het huidige gebruik van cannabis.

Amerikaans gebruik van en experimenten met cannabis, per subgroep, 2022-2023
Amerikaans gebruik van en experimenten met marihuana, per subgroep, 2022-2023. Bron: Gallup

Ongeveer één op de zes Amerikanen (17%) geeft aan cannabis te roken, wat ook een nieuw hoogtepunt markeert in de Gallup-trend sinds 2003. Dit cijfer is vergelijkbaar met het percentage van 16% dat een jaar geleden werd geregistreerd. Bovendien laat de enquête zien dat het percentage Amerikanen dat zegt cannabis te roken meer dan verdubbeld is sinds 2013, het jaar waarin Gallup deze vraag voor het eerst stelde.

Politieke voorkeuren lijken een rol te spelen in het gebruik van cannabis. Uitgesplitst naar politieke partij, geeft een meerderheid van de Democraten (57%) en onafhankelijken (52%) aan dat ze het hebben geprobeerd, in vergelijking met 39% van de Republikeinen.

Zorgen over effecten op jongeren en tieners

De enquête laat zien dat Amerikanen over het algemeen weinig zorgen hebben over de effecten van cannabis op volwassen gebruikers.

Bezorgdheid over de effecten van cannabis op Amerikaanse volwassen en jongvolwassen / tiener regelmatige gebruikers
Bezorgdheid over de effecten van cannabis op Amerikaanse volwassen en jongvolwassen / tiener regelmatige gebruikers. Bron: Gallup

Meer dan de helft van de respondenten geeft aan “niet te veel” (32%) of “helemaal niet bezorgd” (23%) te zijn. Minder dan de helft zegt “erg” (19%) of “enigszins bezorgd” (26%) te zijn. Echter, als het gaat om jongvolwassenen en tieners die regelmatige gebruikers zijn, komt een ander beeld naar voren. Drie van de vier Amerikanen geven aan “erg bezorgd” (40%) of “enigszins bezorgd” (35%) te zijn over de effecten van cannabis op deze groep. Deze bezorgdheid kan worden verklaard door waarschuwingen van het Centers for Disease Control and Prevention (CDC) over de disproportionele impact van cannabisgebruik op de ontwikkeling van de hersenen en de geestelijke gezondheid van jonge mensen.

De toegenomen beschikbaarheid en legalisatie van cannabis in verschillende staten heeft geleid tot een stijging in het gebruik en experimentatie onder Amerikanen. Nu geeft de helft van het land aan het te hebben geprobeerd, terwijl de andere helft aangeeft dit nooit te hebben gedaan. Hoewel experimentatie met cannabis onder de meeste subgroepen op gelijke voet staat met het nationale gemiddelde, verschilt het huidige gebruik meer en is het het hoogst onder jongvolwassenen.