Volgens een studie gepubliceerd in Cureus, lopen patiënten met hoofd-halskanker en een voorgeschiedenis van cannabisgebruik geen verhoogd risico op het ontwikkelen van een secundaire diagnose van kanker.
Resultaten komen overeen met de theorie dat cannabis niet kankerverwekkend is
Een team van onderzoekers verbonden aan de McMaster University, de University of Toronto en de University of British Columbia onderzocht het verband tussen het roken van cannabis en het risico op het ontwikkelen van een tweede primair plaveiselcelcarcinoom bij patiënten die eerder waren gediagnosticeerd met hoofd-halskanker.
“Deze resultaten suggereren dat cannabis zich anders gedraagt dan het roken van tabak”
Onderzoekers meldden dat degenen die cannabis gebruikten “minder kans hadden om SPC te ontwikkelen” in vergelijking met niet-gebruikers.
“Deze resultaten suggereren dat cannabis zich anders gedraagt dan het roken van tabak”, concludeerden ze.
“Onze resultaten komen overeen met de theorie dat cannabis niet kankerverwekkend is en daarom geen patronen van veldkanker zou volgen.”
Bevindingen van het onderzoek komen overeen met die van eerdere studies
De bevindingen van het onderzoek komen overeen met die van eerdere studies waarin wordt geconcludeerd dat cannabisrook en tabaksrook niet even kankerverwekkend zijn en dat blootstelling aan cannabisrook niet in verband wordt gebracht met veel soorten aan tabak gerelateerde ziekten, zoals longkanker en COPD.
Uiteraard is in deze studie niet rekening gehouden met het gebruik van cannabis gemixt met tabak, net zoals in Nederland de normaalste gang van zaken is. Alhoewel de meeste gebruikers van medicinale cannabis in Nederland hun cannabis ook niet mengen met tabak. Het is dan ook af te raden om bij een diagnose van kanker, nog steeds te roken en/of daarbij tabak te gebruiken.