Sinds de start van de Deense pilot met medicinale cannabis in 2018 zijn 20.000 recepten uitgeschreven. Vooral in de afgelopen jaren is het aantal gebruikers gestegen. Een recente evaluatie toont aan dat jaarlijks ongeveer 1.800 patiënten medicinale cannabis voorgeschreven krijgen, vaak voor aandoeningen zoals multiple sclerose, kanker en chronische pijn. De Deense regering wil de regeling nu permanent maken, schreven ze eerder deze week in een persbericht.
Permanente regeling op tafel
Volgens binnenlands- en gezondheidsminister Sophie Løhde biedt de regeling verlichting voor veel patiënten. “We zien dat veel patiënten die door hun arts medicinale cannabis krijgen voorgeschreven, baat lijken te hebben bij de behandeling. Dit geldt bijvoorbeeld voor kankerpatiënten die last kunnen hebben van ernstige misselijkheid na behandeling met chemotherapie, of mensen met multiple sclerose die mogelijk hevige pijn hebben,” zegt minister van Binnenlandse Zaken en Volksgezondheid Sophie Løhde en vervolgt:
“Als het aan de overheid ligt, moeten patiënten de legale mogelijkheid blijven hebben om medicinale cannabis te gebruiken. Daarom zijn we van plan de regeling permanent te maken. Maar nu moeten we zien hoe de partijen bij de overeenkomst er voor staan,” aldus Løhde.
Afgelopen dinsdag (19 november) startte de regering onderhandelingen met partijen als SF, Liberal Alliance, Enhedslisten, Dansk Folkeparti en Alternativet over de toekomst van de regeling.
De regering wil dat patiënten ook na 2025 toegang behouden tot medicinale cannabis.
Veiligheid en toezicht blijven prioriteit
Tijdens de pilot heeft de Deense Geneesmiddelenautoriteit streng toezicht gehouden. Tot op heden zijn er geen nieuwe meldingen van bijwerkingen die patiëntenveiligheid in gevaar brengen. Dit, samen met positieve patiëntresultaten, ondersteunt het besluit om medicinale cannabis verder te integreren in de gezondheidszorg.
De pilotregeling werd in 2021 al verlengd tot eind 2025 en toen werd ook de teelt van medicinale cannabis in Denemarken permanent toegestaan. Met de aangekondigde plannen zou de regeling een vast onderdeel van de zorg kunnen worden, waardoor de toegang voor patiënten definitief wordt gegarandeerd.