Coffeeshop Lamar in Tiel weer open na ambtelijke fout van gemeente

De tijdelijke sluiting van coffeeshop Lamar in Tiel is teruggedraaid na een ambtelijke blunder van de gemeente, nieuwe procedure in de maak.

0
coffeeshops jan van piekeren column werken in de coffeeshops tijdens de corona crisis afhaal horeca gedeelte open dicht coffeeshop roermond Coffeeshop van het Jaar
- Advertentie -

Coffeeshop Lamar in Tiel, die vorige week gedwongen moest sluiten, is inmiddels weer open. De rechter kon niet anders dan de verzegeling opheffen, omdat een ambtenaar van de gemeente Tiel tijdens een spoedzitting afgelopen vrijdag niet de vereiste documenten kon overleggen.

Burgemeester Frank van der Meijden is, op z’n zachtst gezegd, niet tevreden. “Dit was een ambtelijke blunder, we balen hier behoorlijk van,” verklaarde Van der Meijden, die nu vier maanden in functie is en een strikte aanpak hanteert ten aanzien van veiligheidskwesties.

Verkeerde documentatie bij controle

Bij een controle begin juni bleek dat coffeeshop Lamar in de Ambtmanstraat drie keer meer wiet en hasj achter de toonbank had dan toegestaan. Aangezien dit vorig jaar ook al was voorgevallen en toen een waarschuwing werd gegeven, werd de zaak vorige week woensdag voor drie maanden gesloten.

Tijdens de spoedzitting afgelopen vrijdag, die op het eerste gezicht in het voordeel van de gemeente leek uit te vallen, liep het echter mis. De bestuursrechter vroeg simpelweg om de documenten waarin de waarschuwing van vorig jaar was opgenomen. Tot grote ontsteltenis van Van der Meijden en zijn veiligheidsteam, konden deze documenten niet worden getoond.

Rechterlijke beslissing en gevolgen

De rechter kon maandag slechts één conclusie trekken: eigenaar Said Bouhbass van Lamar mocht zijn zaak onmiddellijk heropenen. Een inhoudelijke afweging over de overtreding zelf werd niet gemaakt. Volgens Bouhbass was er tijdelijk iets meer voorraad aanwezig omdat deze net was aangevuld op het moment van de controle.

“Als je bewijsstukken niet kunt aanleveren, houdt het op voor dit moment. En terecht,” constateerde Van der Meijden: “We hadden ons huiswerk niet goed gedaan.”

Nieuwe procedure in voorbereiding

De burgemeester laat het hier echter niet bij zitten. Hij benadrukte dat er nog steeds voldoende bewijs is voor de aanwezigheid van te grote handelshoeveelheden achter de balie. Daarom start hij de hele procedure opnieuw. Eerst zal hij een aankondiging doen van de voorgenomen sluiting, waarna de zaak naar de gemeentelijke bezwarencommissie gaat en vervolgens weer naar de bestuursrechter.

Naar verwachting zal deze laatste zich tegen het einde van het jaar opnieuw over de kwestie buigen.

- Advertentie -
Cannabis Industrie Awards
- Advertentie -