Cannabisclubs in Berlijn verenigen zich tegen politieke blokkades

De politiek in Berlijn weigert tot dusver om vergunningen te verlenen aan teeltverenigingen en dus zijn 16 clubs in actie gekomen.

0
Berlijn Brandenburger Tor
- Advertentie -

Eerder deze week kwamen de besturen van zestien teeltverenigingen samen in het Mauerpark, Berlijn. Ze bespraken strategieën voor de komende weken en manieren om de huidige politieke impasse te doorbreken. Onder burgemeester Wegner van de CDU wordt een reeds ingevoerd federaal wetsvoorstel niet uitgevoerd, omdat er geen instantie is aangewezen om de benodigde vergunningen voor de clubs te verlenen.

Politieke verantwoordelijkheid en verzet

De Berlijnse Senaat schuift de verantwoordelijkheid voor het verlenen van vergunningen door naar de districten.

Echter, deze districten, die normaliter meer autonomie eisen, weigeren de aanvragen voor teeltvergunningen te verwerken.

Dit standpunt hebben zij duidelijk gemaakt in een brief aan de Senaat.

Ontevredenheid bij Cannabisverenigingen

“De besturen van de teeltverenigingen beschouwen het als een politiek falen als burgemeester Wegner er niet in slaagt om een federaal wetsvoorstel tijdig uit te voeren. Berlijn is de cannabishoofdstad van Duitsland, met ongeëvenaarde expertise op dit gebied, maar de overheid weigert deze kennis te benutten. Wij zijn geen probleem, maar bieden juist oplossingen,” zei Oliver Waack-Jürgensen in het persbericht, bestuurslid van CSC High Ground Berlin e.V.

Samenwerking en juridische acties

Henry Plottke van de lokale afdeling van de DHV Berlin voegde hieraan toe: “Het is hoog tijd dat de stadsregering federaal recht erkent en toepast.”

De besturen hebben besloten om samen te werken en verdere bijeenkomsten te plannen. De CSC-initiatieven in Berlijn zijn vastbesloten om, indien nodig, juridische stappen te ondernemen om hun rechten af te dwingen.

Wel al vergunningen in andere deelstaten

In de deelstaat Nedersaksen werd op 8 juli de eerste vergunning uitgegeven voor een teeltvereniging. En wel voor Cannabis Social Club Ganderkesee.

De legalisering van cannabis in Duitsland ging 1 april van dit jaar in.