Coffeeshop Alien in Steenwijk wil verhuizen naar groter pand aan dezelfde straat

Het voorstel om coffeeshop Alien te verhuizen binnen dezelfde straat zorgt echter nu al voor bezwaren en ongerustheid onder bewoners in Steenwijk.

0
coffeeshops jan van piekeren column werken in de coffeeshops tijdens de corona crisis afhaal horeca gedeelte open dicht coffeeshop roermond Coffeeshop van het Jaar
- Advertentie -

Coffeeshop Alien is van plan te verhuizen naar een groter pand aan dezelfde straat in Steenwijk berichtte De Stentor eerder deze week.

Hoewel de verhuizing slechts enkele deuren verderop is, maken buurtbewoners zich nu al zorgen over mogelijke overlast. Angela Halman, een direct omwonende, uitte haar zorgen duidelijk: “Ik word te veel benadeeld.”

Halman kocht haar huis aan de Korte Woldpromenade in 2018 en heeft sindsdien flink geïnvesteerd in renovaties. Ze vreest dat de nabijheid van de coffeeshop haar woongenot en werk zal beïnvloeden. “Ik kan dan geen raam meer open zetten of buiten zitten. Die geur blijft straks overal hangen, je kan er snel problemen mee krijgen,” aldus Halman, die werkt als purser en daardoor regelmatig zware controles op Schiphol ondergaat.

Zorgen over parkeeroverlast en waardevermindering

Naast Halman delen andere buurtbewoners eveneens hun zorgen.

“We willen een verhuizing voorkomen, of anders dat die naar buiten het centrum gaat”

Onlangs kwam het bestuur van de bewonersvereniging bijeen met de gemeente om de kwestie te bespreken. Voorzitter Jaap Hofman maakt zich onder andere zorgen over parkeeroverlast langs de aangrenzende Kornputsingel. Hij benadrukt: “We willen een verhuizing voorkomen, of anders dat die naar buiten het centrum gaat.”

De gemeente Steenwijkerland heeft inmiddels drie bezwaren ontvangen tegen de verleende omgevingsvergunning voor de nieuwe locatie van de coffeeshop. Eén van die bezwaarschriften is ondertekend door negentien buurtbewoners. De onafhankelijke commissie bezwaarschriften zal deze bezwaren onderzoeken en een advies uitbrengen aan het college.

Reactie van de eigenaresse en toekomstplannen

Eigenaresse Alien van der Ende bevestigt de plannen voor de verhuizing en ziet het als een positieve ontwikkeling voor haar coffeeshop. “Het is wat groter. Meer ruimte is prettig, ook voor klanten met scootmobiels en rollators,” zegt ze. De nieuwe locatie, die ongeveer vijftig vierkante meter groter is, zal ook een pooltafel en een pinmachine bevatten. Van der Ende benadrukt dat een personeelslid boven de nieuwe coffeeshop zal wonen, wat volgens haar een win-winsituatie oplevert.

Desondanks blijft Van der Ende terughoudend over de exacte planning van de verhuizing, mede vanwege de bezwaren uit de buurt. “Dat weet ik niet, eerst het gedoe afwachten,” zegt ze. Ze gaf aan het huidige pand later weer te willen verkopen.

Gemeente biedt een luisterend oor

Dagmar Burgers, woordvoerder van de gemeente Steenwijkerland, verklaart dat de aanvrager verplicht is om de omwonenden te informeren en eventuele zorgen bij de gemeente aan te geven.

“De aanvrager moet de omwonenden informeren en bij de gemeente aangeven of dit is gebeurd. Dat is onderdeel van het traject. Inwoners die vragen of zorgen hebben kunnen bij ons terecht,” aldus Burgers.