Hoorzitting over herindeling cannabis pas na Amerikaanse verkiezingen

De DEA heeft een hoorzitting gepland voor 2 december, waarin commentaar kan worden gegeven op het historische voorstel om het federale drugsbeleid aan te passen.

0
democratische partij cannabis trump cannabis onderzoek cannabis legalisatie amerikaanse congres more act joe biden drug czar
- Advertentie -

De beslissing over de herindeling van cannabis als minder gevaarlijke drug in de Verenigde Staten zal pas na de presidentsverkiezingen in november worden genomen berichtte de Associated Press vorige week. Dit verhoogt de kans dat het een belangrijk politiek onderwerp wordt in de aanloop naar de verkiezingen. De Drug Enforcement Administration (DEA) heeft eind augustus een hoorzitting gepland voor 2 december, waarin commentaar kan worden gegeven op het historische voorstel om het federale drugsbeleid aan te passen.

Een definitieve beslissing kan nog tijdens de regering van president Joe Biden vallen, maar experts zoals cannabisadvocaat Brian Vicente gaven aan dat dit “versneld” zou zijn. Dit zou de standpunten van de presidentskandidaten over cannabis in de schijnwerpers plaatsen.

Politieke gevolgen van het uitstel

Vicepresident Kamala Harris heeft eerder haar steun uitgesproken voor decriminalisering en noemde het “absurd” dat cannabis op de DEA’s Lijst I staat, samen met heroïne en LSD.

Haar standpunt over cannabis is de afgelopen jaren veranderd; als openbaar aanklager in Californië was ze tegen de legalisatie voor recreatief gebruik. Donald Trump, de Republikeinse kandidaat, heeft recentelijk steun getoond voor een legalisatievoorstel in Florida en verklaarde dat mensen niet gevangen zouden moeten worden gezet voor cannabisgebruik.

Hoewel Trump in 2016 medisch gebruik van cannabis steunde, voerde zijn eerste regering, onder leiding van voormalig minister van Justitie Jeff Sessions, een hardere lijn tegen de cannabismarkt in staten waar het al legaal was. Trumps huidige standpunt over de herindeling is nog onduidelijk, aangezien zijn campagne niet direct reageerde op vragen hierover.

Mogelijke impact op de industrie en gezondheidszorg

De herindeling van cannabis naar Lijst III, een lagere risicocategorie, zou de meest ingrijpende verandering zijn in het Amerikaanse drugsbeleid in 50 jaar.

De industrie kijkt reikhalzend uit naar de beslissing, omdat het cannabisbedrijven in staat zou stellen federale belastingaftrekken te gebruiken, wat hen aanzienlijke financiële verlichting zou bieden.

Daarnaast zou de herindeling onderzoek naar de medische toepassingen van cannabis vergemakkelijken, aangezien het momenteel moeilijk is om klinische studies te doen met Lijst I-substanties.