Regering Biden kondigt herindeling van cannabis naar Schedule III aan

Biden maakte bekend dat zijn regering officieel stappen onderneemt om cannabis te herindelen van Schedule I naar Schedule III.

0

In een historische aankondiging heeft President Joe Biden gisteren bekendgemaakt dat zijn regering officieel stappen onderneemt om cannabis opnieuw te classificeren onder federale wetgeving. Dit besluit volgt op een uitgebreide administratieve beoordeling die door de president werd geïnitieerd.

Volgens een hoge ambtenaar van de administratie zal het ministerie van Justitie binnenkort een voorgestelde regel publiceren om cannabis van Schedule I naar Schedule III onder de Controlled Substances Act (CSA) te verplaatsen in het Federal Register. Daarna volgt een openbare commentaarperiode van 60 dagen voordat de regel mogelijk wordt geformaliseerd.

Monumentale stap voor gerechtigheid

“Dit is monumentaal,” zei Biden in een videoboodschap waarin hij het nieuws van de herindeling aankondigde. “Vandaag heeft mijn administratie een belangrijke stap gezet om marihuana te herclassificeren van een Schedule I naar een Schedule III drug. Het is een belangrijke stap om langdurige ongelijkheden te verminderen.”

De president benadrukte dat deze aankondiging voortbouwt op eerder genomen maatregelen, zoals het gratie verlenen voor federale overtredingen van simpel cannabisbezit. “Het voegt toe aan de actie die we hebben ondernomen om barrières voor huisvesting, werkgelegenheid, leningen voor kleine bedrijven en meer weg te nemen voor tienduizenden Amerikanen,” zei hij.

“Niemand zou in de gevangenis moeten zitten voor het simpelweg gebruiken of bezitten van marihuana,” herhaalde Biden, een standpunt dat hij de afgelopen maanden herhaaldelijk naar voren heeft gebracht. “Te veel levens zijn verwoest door een mislukte benadering van marihuana en ik ben vastbesloten om deze fouten recht te zetten.”

Vice President Harris prijst de verandering

Vice President Kamala Harris, die recentelijk opriep tot federale legalisatie tijdens een besloten bijeenkomst met cannabis-gratie ontvangers, benadrukte in een aparte video de noodzaak van deze verandering. “Momenteel is marihuana geclassificeerd op hetzelfde niveau als heroïne en gevaarlijker dan fentanyl,” zei ze. “We veranderen dat eindelijk.”

Harris bedankte ook alle voorstanders en betrokkenen voor hun inspanningen om deze verandering mogelijk te maken. “We zijn op weg om dit voor elkaar te krijgen,” voegde ze toe.

Grote publieke betrokkenheid verwacht

De aankondiging van het Witte Huis komt ongeveer twee weken nadat het ministerie van Justitie bevestigde dat de Drug Enforcement Administration (DEA) bezig is met het herindelen van cannabis als een Schedule III drug. Deze herindeling zal aanzienlijke gevolgen hebben voor onderzoek en toegang tot medicinale cannabis.

“President Biden is duidelijk geweest: Niemand zou in de gevangenis moeten zitten voor het gebruik of bezit van marihuana,” zei een ambtenaar van de administratie. De hervorming zal ook “langdurige barrières voor cruciaal onderzoek verwijderen,” aldus Witte Huis perssecretaris Karine Jean-Pierre.

“De realiteit is dat hoewel blanke, zwarte en bruine mensen marihuana in vergelijkbare mate gebruiken, zwarte en bruine mensen onevenredig vaker zijn gearresteerd, vervolgd en veroordeeld,” zei Jean-Pierre. “De acties van de president vandaag versterken zijn inzet om langdurige onrechtvaardigheden om te keren en historische fouten recht te zetten.”

De openbare commentaarperiode die binnenkort begint, zal naar verwachting historische aandacht trekken gezien de brede publieke steun voor brede legalisatie en verschillende perspectieven over de geschiktheid van een Schedule III aanduiding.

Grote stap, ondanks dat het niet ver genoeg gaat

Er is ook commentaar op de herindeling.

Volgens cannabis activisten gaat de stap niet ver genoeg en had cannabis helemaal verwijderd moeten worden van de Controlled Substance Act. Feitelijk wordt met Schedule III cannabis nog steeds niet federaal gelegaliseerd namelijk.

Maar Keith Stroup, oprichter van NORML, beschreef het kort en bondig in een commentaar op de NORML website:

Toen ik NORML meer dan 50 jaar geleden oprichtte, was het voor mij duidelijk dat marihuana medische eigenschappen had en dat de federale overheid geen enkele reden had om het als een Schedule I drug zoals heroïne te behandelen.

(…)

Daarom ben ik, zo’n 50 jaar nadat NORML deze strijd begon, verheugd dat de federale overheid eindelijk erkent wat wij – en miljoenen Amerikanen – al die tijd al wisten: dat marihuana een legitieme therapie is voor veel Amerikanen en niet thuishoort in Schedule I.

Natuurlijk is dit niet het einde van onze strijd voor cannabisvrijheid. Het markeert echter een significante en zwaar bevochten overwinning die de positie van NORML destijds – en nu – bevestigt.