DEA in VS akkoord met herindeling van cannabis in Schedule III

De DEA is akkoord gegaan met de aanbeveling om cannabis niet meer in Schedule I, maar in Schedule III in te delen.

0
democratische partij cannabis trump cannabis onderzoek cannabis legalisatie amerikaanse congres more act joe biden drug czar
- Advertentie -

Groot nieuws uit de Verenigde Staten gisteren. Zoals verwacht is ook de Drug Enforcement Administration (DEA) akkoord gegaan met de aanbeveling van het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid om cannabis niet meer in Schedule I (vergelijkbaar met Lijst 1 in Nederland), maar in te delen in Schedule III berichtte gisteren de Associated Press. Cannabis zal daarmee niet van de lijst verboden middelen gehaald worden, maar toch wordt het gezien als een (eerste) grote stap op federaal niveau in de VS.

Betekenisvolle stap in richting erkenning van medicinale waarde

De voorgestelde herindeling, die nog moet worden beoordeeld door het Witte Huis Bureau voor Management en Begroting, zou de medische toepassingen van cannabis erkennen en toegeven dat het minder potentieel heeft voor misbruik dan sommige van de gevaarlijkste drugs van het land.

Echter, het zou cannabis niet volledig legaliseren voor recreatief gebruik.

Formele regelgevingsprocedure en belang van justitieafdeling

Het akkoord van de DEA, bevestigd door vijf personen die bekend zijn met de zaak, zou de laatste significante regelgevende hindernis wegnemen voordat de grootste beleidswijziging van de instantie in meer dan 50 jaar van kracht kan worden.

Zodra het Bureau voor Management en Begroting akkoord gaat, zal de DEA openbare commentaar ontvangen over het plan om cannabis te verplaatsen van zijn huidige classificatie als een Schedule I-drug, naast heroïne en LSD, naar Schedule III, naast ketamine en sommige anabole steroïden, volgend op een aanbeveling van het federale Ministerie van Volksgezondheid en Sociale Zaken.

Na de openbare commentaarperiode en een beoordeling door een administratieve rechter, zou de instantie uiteindelijk de definitieve regel publiceren.

“Vandaag heeft de procureur-generaal een voorstel verspreid om cannabis opnieuw in te delen van Schedule I naar Schedule III,” zei Xochitl Hinojosa, directeur van Public Affairs bij het ministerie van Justitie, gisteren in een verklaring. De DEA is een onderdeel van het ministerie van Justitie.

“Zodra het gepubliceerd wordt in de Federal Register, zal het een formeel regelgevingsproces in gang zetten zoals voorgeschreven door het Congres in de Controlled Substances Act.”

Starts proces tot andere indeling gestart in oktober 2022

De handtekening van procureur-generaal Merrick Garland geeft het volledige gewicht van het ministerie van Justitie achter de herindeling en lijkt het belang ervan voor de regering-Biden te signaleren.

Biden had in oktober 2022 aangekondigd onderzoek te willen doen of cannabis herbeoordeeld zou moeten worden.

In august vorig jaar werd bekend dat het ministerie van Volksgezondheid de herindeling van cannabis naar Schedule III had aanbevolen in een brief aan de DEA.

Amerikaanse en Canadese cannabisaandelen stijgen bekendmaking

Op de beurzen ging het gisteren direct rap met de beursgenoteerde bedrijven.

Zo steeg het aandeel van Canopy (NASDAQ:CGC) het hoogst met bijna 80%. Maar ook technologiebedrijf Leafly (NASDAQ:LFLY) steeg hard et 51,43%, evenals Aurora (NASDAQ:ACB) met 46,04%.