Gezondheidsministerie VS beveelt herindeling cannabis aan naar Schedule III

Het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid beveelt de herindeling van cannabis naar Schedule III aan in een brief aan de DEA.

0
democratische partij cannabis trump cannabis onderzoek cannabis legalisatie amerikaanse congres more act joe biden drug czar
- Advertentie -

Gezondheidsfunctionarissen in de Verenigde Staten hebben aanbevolen om beperkingen op cannabis te versoepelen, wat de weg zou kunnen vrijmaken voor een mogelijke uitbreiding van de cannabismarkt in het hele land. Een vooraanstaande functionaris van het Ministerie van Volksgezondheid en Sociale Zaken heeft een brief geschreven aan Anne Milgram van de Drug Enforcement Administration (DEA), waarin wordt opgeroepen om cannabis te herindelen als een Schedule III-medicijn onder de Controlled Substances Act, aldus een brief gedateerd op 29 augustus en gezien door Bloomberg News.

Bovenstaande Tweet door de minister van Volksgezondheid werd overigens ironisch genoeg verstuurd precies op 4.20.

DEA bevestigt brief met aanbeveling voor herindeling cannabis naar Schedule III

Een woordvoerder van de DEA heeft inmiddels bevestigd dat het departement de brief met de aanbeveling van het Ministerie van Volksgezondheid en Sociale Zaken heeft ontvangen. Met de uiteindelijke autoriteit om een medicijn opnieuw in te delen, zal de DEA nu haar eigen beoordeling starten, aldus de woordvoerder.

De voorgestelde herindeling van cannabis zou een stap zijn die net vóór legalisatie staat, maar het zou een cruciale verschuiving markeren van de huidige status van cannabis als een Schedule I-drug. Daarin zitten stoffen met een hoog risico op misbruik, zoals heroïne, LSD en ecstasy (die laatste twee horen er overigens ook niet in thuis, maar dat terzijde). Daarentegen worden Schedule III-drugs, zoals ketamine, als minder gevaarlijk beschouwd en kunnen ze legaal worden verkregen met een recept.

Deze verschuiving zou ook president Joe Biden reden kunnen geven om naar te verwijzen in aanloop naar de verkiezingen van volgend jaar, terwijl het de belastingen die cannabisbedrijven betalen, zou verminderen. De herindeling zou een erkenning zijn door de federale overheid dat cannabis legitieme gebruiken heeft. Het zou tevens een stap zijn op weg naar grotere acceptatie en beschikbaarheid van cannabis als medicijn.

In oktober lanceerde Biden nieuwe initiatieven gericht op het verzachten van straffen voor het gebruik van cannabis. Hij verleende gratie voor alle eerdere federale overtredingen van bezit van kleine hoeveelheden en spoorde gouverneurs aan hetzelfde te doen voor overtredingen op staatsniveau. Hij vroeg ook de minister van Volksgezondheid en Sociale Zaken en de Amerikaanse procureur-generaal om te onderzoeken hoe cannabis anders zou kunnen worden ingedeeld op basis van medisch gebruik, potentieel misbruik, veiligheid en potentieel voor afhankelijkheid.

Woordvoerder Karine Jean-Pierre van het Witte Huis verklaarde tijdens een briefing op woensdag dat het Ministerie van Volksgezondheid en Sociale Zaken en het Ministerie van Justitie, dat toezicht houdt op de DEA, betrokken waren bij een “onafhankelijk proces” dat “gebaseerd is op bewijs”.

“Cannabis is de meest gebruikte illegale drug op federaal niveau in de VS, volgens de Centers for Disease Control and Prevention. Ongeveer 1 op de 5 Amerikanen gebruikte het minstens één keer in 2019,” aldus het agentschap.

De aanbeveling van het Ministerie van Volksgezondheid en Sociale Zaken was gebaseerd op een uitgebreide beoordeling van de classificatie van cannabis door de Food and Drug Administration (FDA), aldus Assistent Secretaris voor Gezondheid Rachel Levine in de brief aan de DEA. De FDA heeft acht factoren overwogen die de controlestatus van een drug bepalen en heeft aanbevolen om cannabis in de categorie Schedule III te plaatsen. Het Nationaal Instituut voor Drugsmisbruik was het eens met de aanbeveling van de FDA, aldus Levine.

Betekenis van de herindeling van cannabis in de Verenigde Staten

De huidige status van cannabis als een Schedule I-drug geeft aan dat er een hoog potentieel is voor misbruik zonder geaccepteerd medisch gebruik, en dat er geen geaccepteerde veiligheid is voor gebruik onder medisch toezicht. Dit staat echter haaks op de regels van veel staten die het medicijn recreatief gebruik en voor behandeling van uiteenlopende aandoeningen toestaan.

Het verplaatsen van cannabis naar Schedule III zou de meest significante federale hervorming van cannabis zijn in de moderne geschiedenis van de Verenigde Staten.

Herindeling zou de industrie geen uitgebreid regelgevend kader bieden. Het grootste effect zou zijn dat cannabisbedrijven belastingvoordelen zouden krijgen en dat onderzoek naar het medicijn gemakkelijker zou worden. Eerdere beperkingen betekenden dat cannabisbedrijven niet dezelfde soort belastingaftrek konden krijgen als de meeste andere bedrijven. Bovendien maakte de Schedule I-indeling het zelfs voor academici moeilijk om onderzoek naar cannabis als medicijn te doen.

Herindeling naar Schedule-III gaat velen niet ver genoeg, willen declassificatie

Ondanks dat het overduidelijk goed nieuws is, hadden veel voorstanders van de legalisatie van cannabis liever gezien dat cannabis helemaal van de lijst van verboden middelen werd gehaald. Zo staan bijvoorbeeld alcohol en tabak niet op de lijst.