Biden kondigt gratie en onderzoek naar herindeling cannabis aan

De aankondiging van Biden, helemaal als cannabis daadwerkelijk opnieuw wordt ingedeeld, zal grote gevolgen hebben niet alleen voor de Verenigde Staten, maar ook voor de rest van de wereld.

0

De Amerikaanse president Joe Biden kondigde gisteren verrassend, ondanks zijn campagne belofte, aan dat hij gratie zal verlenen aan gevangenen in federale gevangenissen voor het bezit van cannabis, roept gouverneurs van de verschillende staten om hetzelfde te doen én hij kondigt de start van een onderzoek aan naar de herindeling van cannabis. Daarmee is de weg naar de legalisering van cannabis geopend.

De aankondiging werd gedaan in een video die op verschillende sociale media werd gedeeld.

Ook kwam hij met een schriftelijke verklaring:

Zoals ik vaak heb gezegd tijdens mijn campagne voor het presidentschap, zou niemand in de gevangenis mogen zitten alleen voor het gebruik of bezit van cannabis. Het sturen van mensen naar de gevangenis voor het bezit van cannabis heeft te veel levens op zijn kop gezet en mensen opgesloten voor gedrag dat veel staten niet langer verbieden. Strafregisters voor het bezit van cannabis hebben ook onnodige belemmeringen opgeworpen voor werkgelegenheid, huisvesting en onderwijsmogelijkheden. En terwijl blanke en zwarte en bruine mensen cannabis gebruiken in vergelijkbare hoeveelheden, zijn zwarte en bruine mensen gearresteerd, vervolgd en veroordeeld tegen onevenredige mate.

Vandaag kondig ik drie stappen aan die ik onderneem om een ​​einde te maken aan deze mislukte aanpak.

Ten eerste kondig ik gratie aan van alle eerdere federale overtredingen van eenvoudig bezit van cannabis. Ik heb de procureur-generaal opdracht gegeven een administratief proces te ontwikkelen voor de uitgifte van gratiebewijzen aan daarvoor in aanmerking komende personen. Er zijn duizenden mensen die eerdere federale veroordelingen hebben voor het bezit van cannabis, die als gevolg daarvan werk, huisvesting of onderwijskansen kunnen worden ontzegd. Mijn actie zal helpen om de nevengevolgen van deze veroordelingen te verlichten.

Ten tweede dring ik er bij alle gouverneurs op aan hetzelfde te doen met betrekking tot staatsmisdrijven. Net zoals niemand alleen vanwege het bezit van cannabis in een federale gevangenis zou moeten zitten, zou ook om die reden niemand in een lokale gevangenis of staatsgevangenis moeten zitten.

Ten derde vraag ik de minister van Volksgezondheid en Human Services en de procureur-generaal om het administratieve proces te starten om snel te bekijken hoe cannabis volgens de federale wetgeving is gepland. De federale wet classificeert momenteel cannabis in Schema I van de Controlled Substances Act, de classificatie bedoeld voor de gevaarlijkste stoffen. Dit is hetzelfde schema als voor heroïne en LSD, en zelfs hoger dan de classificatie van fentanyl en methamfetamine – de drugs die onze overdosisepidemie veroorzaken.

Ten slotte, zelfs als de federale en staatsregulering van cannabis verandert, moeten belangrijke beperkingen op handel, marketing en verkoop aan minderjarigen van kracht blijven.

Te veel levens zijn op zijn kop gezet vanwege onze mislukte benadering van cannabis. Het wordt tijd dat we deze fouten rechtzetten.

Reacties van NORML en de Drug Policy Alliance

“Veel van de inspanningen die de president vandaag heeft ondernomen en voorgesteld, zijn al lang geleden. Al bijna twee jaar roept NORML de regering op om de campagnebelofte van de president na te komen om verlichting te bieden aan degenen die gestigmatiseerd zijn met een lage cannabisveroordeling. We zijn verheugd dat president Biden vandaag deze belofte nakomt en dat hij ook gouverneurs aanmoedigt om soortgelijke stappen te nemen om ervoor te zorgen dat de tientallen miljoenen Amerikanen met veroordelingen op staatsniveau voor eerdere cannabismisdaden eindelijk verder kunnen met hun leven. Sinds 1965 zijn bijna 29 miljoen Amerikanen gearresteerd voor cannabis-gerelateerde schendingen – voor activiteiten waarvan de meerderheid van de kiezers niet langer vindt dat ze een misdaad zouden moeten zijn,” publiceerde NORML in een reactie. Ze vervolgden:

“In de toekomst moet de regering samenwerken met de leiding van het Congres om de mislukte Amerikaanse strafwetten voor cannabis in te trekken. Bijna de helft van de kiezers is het er nu over eens dat het legaliseren van cannabis een prioriteit zou moeten zijn voor het Congres, en dergelijke actie kan alleen worden ondernomen door cannabis uit de agenda te halen en het te schrappen uit de Amerikaanse Controlled Substances Act – waardoor het wordt gereguleerd op een manier die vergelijkbaar is met alcohol. Het congres zou door de acties van de regering vandaag moeten worden geïnspireerd om snel te handelen en wetgeving naar het bureau van de president te sturen die zou helpen dit donkere hoofdstuk van onze geschiedenis af te sluiten.”

Ook de Drug Policy Alliance kwam met een reactie:

“We zijn verheugd om te zien dat president Biden trouw blijft aan zijn belofte om iedereen gratie te verlenen met eenvoudige aanklachten voor het bezit van cannabis op federaal niveau, inclusief mensen in DC. En we worden verder aangemoedigd door zijn inspanningen om gouverneurs ertoe te brengen soortgelijke acties op staatsniveau te ondernemen. Dit heeft te lang op zich laten wachten. Er is geen reden waarom mensen opgezadeld zouden moeten worden met een strafblad – waardoor ze geen werk, huisvesting en talloze andere kansen krijgen – voor iets dat al legaal is in 19 staten en DC en gedecriminaliseerd in 31 staten.”

“We hopen echter dat de Biden-administratie verder zal gaan en cannabis volledig zal schrappen van de Controlled Substances Act (CSA), in plaats van een proces te starten dat tot herschikking zou kunnen leiden. Door cannabis op het federale drugsschema te houden, zullen mensen strafrechtelijk vervolgd worden voor cannabis. Het betekent ook dat onderzoek zal blijven worden geremd en dat markten op staatsniveau in strijd zullen zijn met de federale wetgeving. We dringen er bij de president op aan om de Cannabis Administration and Opportunity Act, die eerder dit jaar in de Senaat werd geïntroduceerd, te steunen, die cannabis volledig uit de CSA zou verwijderen, zou zorgen voor verwijdering en ressentiment voor eerdere cannabis-veroordelingen die verder gaan dan alleen bezit, en de schade van de criminalisering van cannabis volledig herstelt.”

Grote gevolgen ook voor het buitenland

De aankondiging van Biden, helemaal als cannabis daadwerkelijk wordt ingedeeld, zal grote gevolgen hebben niet alleen voor de Verenigde Staten, maar ook voor de rest van de wereld. De Verenigde Staten waren immers de grote aanjager van de War on Drugs. Het einde van het wereldwijde cannabisverbod is ineens een stuk dichterbij gekomen.