Wietexperiment in Zürich uitgesteld naar de eerste helft van 2023

De reden voor de vertraging ligt in Bern: het Federaal Bureau voor Volksgezondheid heeft het project nog niet definitief goedgekeurd.

0
Zwitserland legalisering regulering cannabis experiment meerderheid peiling
- Advertentie -

Het experiment met de legale verkoop van cannabis gaat pas in de eerste helft van 2023 van start in Zürich. De reden voor de vertraging ligt in Bern: het Federaal Bureau voor Volksgezondheid heeft het project nog niet definitief goedgekeurd berichtte Zwitserse media eerder deze week.

Update, 28 maart 2023: Wietexperiment Zürich ontvangt definitieve goedkeuring, start in augustus

Toch geen start pilotproject in Zürich met legale wiet in herfst 2022 maar ‘eerste helft van 2023’

De goedkeuring voor tien apotheken, tien sociale clubs en het drugsinformatiecentrum van de stad Zürich had binnenkort moeten komen.

De nodige goedkeuring van de kantonnale ethische commissie is verleend. Maar het Federaal Bureau voor Volksgezondheid (BAG) heeft nog niet een definitief akkoord geven. De Gemeentelijke geneeskundige diensten vermoeden dat het project met de verschillende ijkpunten erg complex is en dat de BAG daardoor niet sneller tot een besluit kan komen.

De teelt mag echter pas starten nadat de BAG toestemming heeft gegeven

De vertraging heeft grote gevolgen, want voor het experiment mogen alleen cannabisproducten van biologische kwaliteit en van binnenlandse productie worden gebruikt. De teelt mag echter pas starten nadat de BAG toestemming heeft gegeven.

Omdat het nu te koud is om cannabis te kweken, zal de verkoop pas starten na de eerste oogst, rond het midden van volgend jaar bericht medinside.ch. Maar ook dat is nog vroeg als je gaat rekenen dat pas volgend jaar kan worden begonnen met buitenwiet. De kweek zal dus wel kunnen gaan beginnen in de eerste helft van 2023, maar het kan niet anders dan dat de verkoop pas van start zal gaan in de tweede helft van 2023 op zijn vroegst.

De deelnemers worden enkele maanden voor de start van de verkoop geselecteerd. Sinds de aankondiging van het project in juni 2022 zijn 1700 potentiële studiedeelnemers op de wachtlijst gekomen.

Wietproef Basel werd ook al uitgesteld

In september vorig jaar liet de federale regering weten dat het de regels omtrent medicinale cannabis wil versoepelen en het verbod wil opheffen. Nog beter nieuws kwam in oktober vorig jaar, toen de commissie Sociale Zekerheid en Gezondheid van de Raad van Staten beveelde dat Zwitserland cannabis moet legaliseren. Eerder ging al de volksgezondheidscommissie van de Nationale Raad in Zwitserland akkoord. De regering moet nu een wetsvoorstel gaan maken, maar heeft besloten eerst te experimenteren.

Eerder werd ook een vergelijkbaar experiment in Basel ook al uitgesteld. Daar was de reden dat er resten van pesticiden waren gevonden in de wiet.

‘Hollandse toestanden in Zürich’ dus, zoals Derrick Bergman van stichting Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod opmerkte op Twitter. Ons eigen Experiment gesloten coffeeshopketen is al eerder vertraagd. Aanstaande maandag is het alweer vijf jaar geleden dat het wietexperiment werd opgenomen in het regeerakkoord.