Home Politieke Cannabis Nieuws Zwitserland kan cannabis gaan legaliseren, parlementaire commissies akkoord

Zwitserland kan cannabis gaan legaliseren, parlementaire commissies akkoord

De commissie Sociale Zekerheid en Gezondheid van de Raad van Staten beveelt dat Zwitserland cannabis moet legaliseren. Ook de regels omtrent medicinale cannabis zullen moeten worden versoepeld. De regering moet nu een wetsvoorstel gaan maken.

0
Zwitserland legalisering regulering cannabis experiment meerderheid peiling
- Advertentie -

Eerder ging al de volksgezondheidscommissie van de Nationale Raad in Zwitserland akkoord met de legalisatie van cannabis en gisteren ging ook de commissie Sociale Zekerheid en Gezondheid van de Raad van Staten akkoord: Zwitserland kan cannabis gaan legaliseren. Wat volgt is dat de regering nu een wetsvoorstel moet gaan maken om cannabis te legaliseren, evenals medicinale cannabis.

Regering Zwitserland nu aan zet om wetsvoorstel dat cannabis legaliseert in te dienen

Het besluit werd genomen met 9 stemmen voor en 2 stemmen tegen en kwam op gang nadat Heinz Siegenthaler, lid van het Centraal Berner parlement, de bal aan het rollen kreeg. Concreet betekent dit dat de teelt, productie, handel en consumptie van THC-bevattende cannabis moet worden gelegaliseerd en gereguleerd in overeenstemming met de aanbevelingen van de Federale Commissie voor Verslavingspoblemen (EKSF). Daarvoor moet rekening worden gehouden met het vierpijlermodel van het Zwitserse drugsbeleid.

controle op productie en handel moet worden gegarandeerd door staatsorganen

Om het Zwitserse drugsprobleem aan te pakken, werkten gekozen functionarissen, leden van de gemeenschap, wetshandhavers en medische experts eerder samen om het drugsbeleid met de “vier pijlers” te creëren. Die vier pijlers van Zwitserland zijn schadebeperking, behandeling, preventie en repressie (of rechtshandhaving).

Dat betekend er in deze kwestie voor dat de controle op productie en handel moet worden gegarandeerd door staatsorganen – in het bijzonder met betrekking tot de bescherming van minderjarigen, consumentenbescherming en voorlichting. De medische markt moet worden gescheiden van de niet-medische markt. Eerder gaf de regering van Zwitserland al aan dat ze de regels omtrent medicinale cannabis willen versoepelen en het verbod opheffen. Maar het land gaat dus nog een stap verder.

Het doel is om de zwarte markt op te drogen door het verbod op te heffen, zoals vermeld in de initiatieftekst. In plaats daarvan moeten er regels komen voor belastingheffing, reclame en het kweken van cannabis voor persoonlijk gebruik.

Proces om cannabis te legaliseren in Zwitserland loopt al een tijdje

Het zat er dan ook al een tijdje aan te komen. Eerder berichtten we al dat de Tweede Kamer van Zwitserland had ingestemd met hun eigen wietproef, waarna ook de Eerste Kamer van Zwitserland instemde met het wetsvoorstel, waardoor experimenten met gereguleerde cannabisverkoop mogelijk zijn geworden en bekend werd dat Zürich als eerste stad beginnen met een wietexperiment in herfst 2022.

Onder de bevolking is er brede steun voor de legalisatie van cannabis. Een enquête vond in juli dat ongeveer 70% van de Zwitserse respondenten voor de legalisering van cannabis is. En CBD (Cannabis Light) werd een aantal jaar geleden al gelegaliseerd.

Het is nu nog maar een kwestie van tijd dat Zwitserland gelegaliseerd, mogelijk gevolgd door Duitsland en ons eigen landje.