Xebra voltooit bouw medicinale cannabis kwekerij in Nederland

Op 2 juli 2021 heeft Xebra een voorlopige cannabisvergunning ontvangen van het Nederlandse ministerie van Volksgezondheid.

0
medicinale cannabis LUMC chronische pijn Leids Universitair Medisch Centrum VWS jazz pharmaceuticals gw pharmaceuticals
- Advertentie -

Xebra Brands kondigde vandaag in een persbericht aan dat het de bouw van zijn indoor cannabis kwekerij, ongeveer 100 km ten oosten van Amsterdam heeft voltooid.

Update, 7 juni: Xebra trekt zich terug uit Nederland, en daarmee de medicinale tender

Xebra Brands is klaar om medicinale cannabis te gaan kweken in Nederland

Er is snel vooruitgang geboekt bij de ingebruikname van de faciliteit, met hoge hygiënenormen en standaard operationele procedures (SOP’s) die al zijn geïmplementeerd, laten ze weten.

“We zijn aangemoedigd om onze faciliteit eerder dan gepland te hebben voltooid”

Rodrigo Gallardo, president van Xebra, merkte op in het persbericht: “We zijn aangemoedigd om onze faciliteit eerder dan gepland te hebben voltooid. Cannabisvariëteiten met de specifieke THC- en CBD-verhoudingen zullen binnenkort in de faciliteit aankomen.”

De faciliteit van 185 vierkante meter is speciaal gebouwd voor het kweken van medicinale cannabis en biedt uitzonderlijke en efficiënte schaalbaarheid, tot 9300 vierkante meter.

De faciliteit beschikt over vier slimme geautomatiseerde cellen; drie voor productie en één voor vermeerdering, met nieuwe state-of-the-art apparatuur, waaronder computergestuurde HVAC voor verwarming, koeling, bevochtiging en ontvochtiging. Daarnaast is de irrigatie in elke cel ook computergestuurd.

Op 2 juli 2021 heeft Xebra een voorlopige cannabisvergunning ontvangen van het Nederlandse ministerie van Volksgezondheid

Op 2 juli 2021 heeft Xebra een voorlopige cannabisvergunning ontvangen van het Nederlandse ministerie van Volksgezondheid, die voorziet in het bezit, de teelt, de verwerking en het transport van cannabis.

Als 1 van de slechts 5 bedrijven die door de Nederlandse overheid zijn geselecteerd om deel te nemen aan de proefteelt van medicinale cannabis, streeft Xebra naar het verkrijgen van 1 van de 2 licenties, met een contract voor maximaal 6 jaar, met een omzet tot € 70,5 miljoen, om alle in Nederland te verkopen cannabis van farmaceutische kwaliteit mee te leveren; en extra gewassen kunnen worden verbouwd voor export naar andere Europese landen. Exclusief exportgewassen, zou het contract voorzien in jaarlijkse volumes van 5.000 kg cannabis toppen, die aan de Nederlandse overheid moeten worden verkocht tegen een vaste prijs van € 2.350/kg binnen een initiële termijn van vier jaar, met een optionele tweejarige verlenging, voor elk van de twee succesvolle bedrijven, en zou worden gegarandeerd door de Nederlandse overheid. De laatste twee licentiehouders worden geselecteerd op basis van de sterkte van hun businessplannen en op de productkwaliteit en consistentie van drie proefgewassen.

Xebra heeft een ervaren team in Nederland samengesteld, geleid door Harry van Duijne, voorheen van Bedrocan, waar hij verantwoordelijk was voor het beheer van elk aspect van de activiteiten van een ultramoderne cannabisfaciliteit, van bouw tot teelt en verwerking, kwaliteit management en GMP-certificering. Bedrocan is momenteel al meer dan tien jaar de enige vergunde producent in Nederland.

Commentaar

Wat we hieruit kunnen concluderen, is dat Xebra al mag gaan kweken voor R&D, maar nog niet medicinale cannabis aan het BMC mag gaan leveren dat verantwoordelijk is voor de distributie. 185 vierkante meter is niet heel veel namelijk en waarschijnlijk gaan ze pas verder uitbreiden nadat ze de definitieve vergunning krijgen.

Xebra kwam op de radar nadat ze in een interview zeiden dat ze als een van de vijf bedrijven nog in de race zijn voor de medicinale cannabis tender voor twee kweekvergunningen.

Als we Xebra intoetsen op de website van de KvK rolt er overigens een adres uit in Breda, maar dat is van een notariskantoor en dus niet het adres van de kwekerij. Mogelijk ligt de daadwerkelijk kwekerij in Wageningen of Arnhem.