Nog 5 bedrijven in medicinale cannabis tender voor 2 vergunningen

In 2023 moet blijken welke bedrijven het zijn geworden.

0
medicinale cannabis LUMC chronische pijn Leids Universitair Medisch Centrum VWS jazz pharmaceuticals gw pharmaceuticals
- Advertentie -

Een artikel gepubliceerd op de website Stockhouse.com verhulde dat er nog vijf bedrijven in de race zijn om de medicinale cannabis tender voor twee vergunningen te winnen. In 2023 moet blijken welke bedrijven het zijn geworden.

Update, dinsdag 19 oktober: Xebra voltooit bouw medicinale cannabis kwekerij in Nederland

Xebra met vier anderen nog in de race voor twee vergunningen van de medicinale cannabis tender

Op dit moment is er maar een bedrijf dat medicinale cannabis mag kweken in Nederland: Bedrocan. Aanvankelijk was uit de tender wederom Bedrocan uit de hoge hoed gekomen, maar daartegen is succesvol bezwaar aangetekend door een van de deelnemers aan de tender. De tender zou zo zijn ingericht dat alleen Bedrocan de aanbesteding kon winnen. Daardoor is de tender ingetrokken en opnieuw uitgeschreven.

Naast Bedrocan is XEBRA een ander bedrijf wat in de race is voor een zesjarig overheidscontract.

De vijf bedrijven strijden om een van de twee exclusieve vergunningen:

  • Er zullen twee THC-cannabissoorten worden gekweekt.
  • De twee succesvolle bedrijven krijgen een duopolie voor cannabis van farmaceutische kwaliteit en hebben gegarandeerde contracten om te verkopen aan de Nederlandse overheid, die op zijn beurt producten via apotheken aan consumenten zal distribueren.
  • Het product wordt verkocht tegen een vaste prijs van 2.350 euro/kg. Het jaarlijkse volume per licentiehouder zal 5.000 kilogram bedragen en de gegarandeerde verkoop voor de duur van het zesjarige contract wordt geschat op USD 82 miljoen voor elk bedrijf.

Een van de directeuren van XEBRA, Robert Giustra, zei tegen Stockhouse: “Onze grootste aandeelhouder is een succesvolle werkmaatschappij gevestigd in Nederland met voedingsproducten in de schappen in 12 Europese landen, en ons teelt- en veredelingsteam is zeer ervaren. Mede om deze redenen zijn we door de Nederlandse overheid met succes geselecteerd uit vele aanvragers om als een van de vijf bedrijven deel te nemen aan medicinale cannabisteeltproeven.”

Het gaat dus nog wel even duren, maar aan vertrouwen ontbreekt het duidelijk niet bij XEBRA wat ook aast op Mexico als een land om zich te vestigen in de nabije toekomst.