Xebra trekt zich terug uit Nederland, en daarmee de medicinale tender

De voornaamste reden voor Xebra om zich terug te trekken uit de medicinale cannabis tender zijn de te hoge kosten.

0
Xebra medicinale cannabis Nederland
Foto van de voormalige faciliteit van ex-deelnemer Xebra aan de medicinale tender. Foto via Xebra.
- Advertentie -

De plotselinge komst van Xebra Brands naar Nederland, is deze week opgevolgd door een net zo plotseling vertrek liet het bedrijf gisteren weten in een persbericht. Daarin verklaren ze zich terug te trekken uit Colombia en Nederland. Uit Colombia vanwege te veel concurrentie, uit Nederland vanwege de te hoge kosten.

Xebra vertrekt weer uit Nederland en trekt zich terug uit de medicinale cannabis tender

In het persbericht van maandag laat het bedrijf het volgende weten:

Het Colombiaanse cannabislandschap is verzadigd met honderden cannabislicenties, waardoor het volgens Xebra erg moeilijk is om een ​​concurrentievoordeel te behalen, of om een ​​winstgevend businessmodel met schaalgrootte te creëren, ook op de langere termijn.

In Nederland heeft Xebra in maart zijn eerste cannabisoogst geoogst en afgeleverd in een competitieve pilotproef voor een exclusief overheidscontract voor de levering van medicinale cannabis. Het selectieproces omvat onder meer het indienen van monsters van drie cannabisproefgewassen tegen maart 2023, beoordeeld op bepaalde criteria, waaronder consistentie en technische parameters.

Xebra’s eerste oogst was marginaal in de buurt van de gewenste ideale THC- en CBD-doelverhoudingen, die, indien met succes bestreden, konden worden aangepast onder een tweede oogst om het gewenste resultaat te bereiken, maar het werd duidelijk uit de uitgaven in verband met het uitvoeren van de eerste proef, dat de kosten van de teelt in Nederland veel te hoog zijn en het opereren daar zou in strijd zijn met Xebra’s doelstelling om een ​​zo goedkoop mogelijke producent en exporteur van cannabisproducten te zijn.

Xebra zal zich inspannen om de kosten te verhalen door alle waardevolle apparatuur in Nederland en Colombia te verkopen.

Zonder Xebra, nog maar vier kandidaten in de race voor de medicinale tender

Als 1 van de slechts 5 bedrijven die door de Nederlandse overheid zijn geselecteerd om deel te nemen aan het proefproject voor het kweken van medicinale cannabis, streefde Xebra ernaar om 1 van de 2 licenties te verkrijgen, waarbij door de overheid gegarandeerde inkomsten voor elk bedrijf worden gegarandeerd van minimaal € 70,5 miljoen, om alle cannabis van farmaceutische kwaliteit te leveren voor verkoop via apotheken in Nederland.

Het selectieproces omvat het indienen van monsters van drie cannabisoogsten, beoordeeld op bepaalde criteria, waaronder consistentie en technische parameters. De deadline voor de eerste oogst was 29 maart 2022. De deadline voor indiening van de tweede oogst is 19 september 2022 en 6 maart 2023 voor de derde en laatste oogst.

Ook moet uiterlijk 14 november 2022 een gedetailleerd businessplan aan de Nederlandse autoriteiten worden verstrekt.

De aankondiging van het voorlopige gunningsbesluit door de Nederlandse regering is gepland voor 3 april 2023, met de aanvang van een raamovereenkomst voor commerciële activiteiten gepland voor 1 mei 2023.

Door vertrek van Xebra ook geen inzicht meer in voortgang tender

Met het vertrek van Xebra verdwijnt er helaas ook een bron die een inkijkje gaf in het verder geheimzinnig verlopende proefproject voor de medicinale cannabis tender waar twee vergunningen voor te verkrijgen zijn. Steevast berichtten ze namelijk met persberichten over hun voortgang. Dat terwijl het eigenlijk ook niet mocht. Vandaar dat we ook niets horen van de andere kandidaten.

Tenzij het die twee vergunningen zijn waar minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) Ernst Kuipers (D66) recent op doelde, wordt overigens mogelijk de medicinale cannabisindustrie binnenkort verder open gebroken.