Xebra oogst eerste medicinale cannabis in Nederland voor tender

Xebra, een van de vijf telers in de race voor de tender, heeft succesvol zijn eerst medicinale cannabis geoogst en aangeleverd bij het BMC.

0
Xebra medicinale cannabis Nederland
Foto van de voormalige faciliteit van ex-deelnemer Xebra aan de medicinale tender. Foto via Xebra.
- Advertentie -

Xebra, een van de vijf telers die meedingt om de medicinale cannabis tender, kondigde gisteren aan in een persbericht dat het succesvol zijn eerst medicinale cannabis heeft geoogst.

Update, 7 juni: Xebra trekt zich terug uit Nederland, en daarmee de medicinale tender

Xebra levert eerste medicinale cannabis monsters aan het BMC

Afgelopen vrijdag 25 maart zijn monsters van de oogst verzameld door het Bureau voor Medicinale Cannabis (BMC). De oogst bestond uit hoge THC ± 22% cannabistoppen en toppen met een uitgebalanceerde THC ± 6% en CBD ± 8%.

De geoogste toppen van Xebra.
De geoogste toppen van Xebra. Foto via Xebra

“We zijn buitengewoon optimistisch en hebben er alle vertrouwen in(…)”

“We hebben onze operationele uitmuntendheid aangetoond, met de levering van onze eerste proefoogst binnen het budget en op tijd”, aldus Rodrigo Gallardo in het persbericht, President van Xebra. “We zijn buitengewoon optimistisch en hebben er alle vertrouwen in dat we nu de volgende fase van het proefproject voor de cannabisteelt ingaan”, aldus dhr. Gallardo.

medicinale cannabis Xebra
De planten in de bloei. Foto via Xebra
medicinale cannabis xebra drogen
Medicinale cannabis planten van Xebra die opgehangen zijn om te drogen. Foto via Xebra.

Als 1 van de slechts 5 bedrijven die door de Nederlandse overheid zijn geselecteerd om deel te nemen aan het proefproject voor het kweken van medicinale cannabis, streeft Xebra ernaar om 1 van de 2 licenties te verkrijgen, waarbij door de overheid gegarandeerde inkomsten voor elk bedrijf worden gegarandeerd van minimaal € 70,5 miljoen, om alle cannabis van farmaceutische kwaliteit te leveren voor verkoop via apotheken in Nederland.

medicinale cannabis top xebra
Close-up van een top. Foto via Xebra.

Het selectieproces omvat het indienen van monsters van drie cannabisoogsten, beoordeeld op bepaalde criteria, waaronder consistentie en technische parameters. De deadline voor de eerste oogst was 29 maart 2022 en daar is nu aan voldaan. De deadline voor indiening van de tweede oogst is 19 september 2022 en 6 maart 2023 voor de derde en laatste oogst. Ook moet uiterlijk 14 november 2022 een gedetailleerd businessplan aan de Nederlandse autoriteiten worden verstrekt. De aankondiging van het voorlopige gunningsbesluit door de Nederlandse regering is gepland voor 3 april 2023, met de aanvang van een raamovereenkomst voor commerciële activiteiten gepland voor 1 mei 2023.

De teelt in Nederland vindt plaats in de binnenfaciliteit van Xebra.

medicinale cannabis faciliteit Xebra
Binnen in de faciliteit van Xebra. Foto via Xebra
medicinale cannabis faciliteit Xebra
Binnen in de faciliteit van Xebra. Foto via Xebra

Xebra’s Director of Operations in Nederland is Harry van Duijne, een ervaren cannabistuinbouwexpert met meer dan twee decennia ervaring in de tuinbouw. Hij had een leidende rol bij Bedrocan van 2014 en 2017, waar hij verantwoordelijk was voor het managen van elk aspect van de activiteiten van een ultramoderne cannabisfaciliteit, van bouw tot teelt en verwerking, kwaliteitsbeheer en GMP-certificering.