Zürich start als eerste stad in Zwitserland met wietexperiment in herfst 2022

Zürich, de grootste stad van Zwitserland, gaat als eerste stad experimenten met de verkoop van cannabis via apotheken en clubs.

0
Zwitserland legalisering regulering cannabis experiment meerderheid peiling
- Advertentie -

Het is Zürich, de grootste stad van Zwitserland, dat als eerste stad gaat experimenteren met de verkoop van cannabis via apotheken en clubs. Dat maakte de stad gisteren bekend met een persbericht.

Update, 28 maart 2023: Wietexperiment Zürich ontvangt definitieve goedkeuring, start in augustus

Eerste wietexperiment in Zwitserland van start in de herfst van 2022

Eerder berichtten we al dat de Tweede Kamer van Zwitserland had ingestemd met hun eigen wietproef, waarna ook de Eerste Kamer van Zwitserland instemde met het wetsvoorstel, waardoor experimenten met gereguleerde cannabisverkoop mogelijk zijn geworden.

Op deze wettelijke basis wil de Psychiatrische Universiteitskliniek Zürich, in samenwerking met de stad Zürich, modellen onderzoeken van de gereguleerde aankoop van cannabis en de effecten ervan op de gezondheid en het consumptiegedrag van de consument. Het doel van de Zürich-studie is om relevante kennis te verschaffen over het best mogelijke gebruik van cannabis. Het onderzoek is bedoeld om de volksgezondheid te bevorderen, de openbare veiligheid te handhaven en de bescherming van minderjarigen te ondersteunen.

Verantwoordelijkheid voor productie, preventie en consumptie

De Zürichse cannabisstudie “Züri Can – Cannabis with Responsibility” is bedoeld om aan te tonen welke effecten de verkoop van gestandaardiseerde en geteste cannabisproducten bij erkende verkooppunten met gezondheids- en preventieconcepten heeft op cannabisgebruikers. Het onderzoek schept randvoorwaarden die verantwoord gebruik van cannabis op alle niveaus bevorderen: productie, preventie en consumptie.

Referentiepunten met focus op gezondheidsbevordering

De studiedeelnemers kunnen hun studie-cannabis verkrijgen bij apotheken en Cannabis Social Clubs. Of de clubs ook zelf mogen telen is onduidelijk op dit moment. Door verschillende opzet van aankoopmogelijkheden kunnen waardevolle conclusies worden getrokken over de verschillende consumentengroepen.

Het doel is altijd om de gezondheidsrisico’s voor de consument zo laag mogelijk te houden

De Psychiatrische Universiteitskliniek Zürich onderzoekt welke verkooppunten kunnen worden gebruikt om het langetermijndoel van het bevorderen van de openbare en individuele gezondheid en veiligheid te bereiken. Op alle inkooppunten wordt waarde gehecht aan persoonlijk en gezondheidsbevorderend advies en aan het inspelen op individuele behoeften.

Het doel is altijd om de gezondheidsrisico’s voor de consument zo laag mogelijk te houden.

Geteste producten voor verantwoorde consumenten

  • De producenten van de studie cannabis moeten beschikken over een productievergunning van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid.
  • Er wordt alleen cannabis geproduceerd die aan hoge kwaliteitseisen voldoet.
  • Het doel is biologische kwaliteit en lokale productie.
  • In het onderzoek worden verschillende cannabisproducten aangeboden, elk met een ander THC/CBD-gehalte. Dit maakt het mogelijk om tijdens de onderzoeksperiode over te stappen op producten met een lager gehalte.
  • Om de gezondheids- en sociale situatie en de ontwikkelingen daarvan vast te leggen, worden de deelnemers regelmatig bevraagd.

Zürich op zoek naar deelnemende apotheken en clubs

De studieleiding zoekt nu geïnteresseerde apotheken en geïnteresseerden die een club willen oprichten en exploiteren. Zij kunnen zich voor het einde van het jaar bij de opleidingsdirecteur melden en als referentiepunt deelname aanvragen. Naar verwachting zal cannabis vanaf het najaar van 2022 beschikbaar zijn voor studiedeelnemers.