Wat zijn Cannabis Social Clubs?

Cannabis Social Clubs kunnen een oplossing zijn voor verschillende landen en reguleringsmodellen. Maar waarom zijn ze niet opgenomen in de legalisatiediscussie?

0
- Advertentie -

Aangezien regelgeving en legalisatie zich over de hele wereld verspreidt, kunnen Cannabis Social Clubs een oplossing zijn voor verschillende landen en reguleringsmodellen.

Ontworpen in Spanje, gepopulariseerd door ENCOD

Midden jaren negentig ontwierpen cannabisactivisten in de Spaanse regio’s Catalonië en Baskenland het Cannabis Social Club-model. Het model is verder gepopulariseerd en ontwikkeld door ENCOD (European Coalition for Just and Effective Drug Policies) en coördinator wijlen Joep Oomen.

Het model is gebaseerd op zeven principes die hen onderscheiden van andere initiatieven. Ze zijn als volgt: aanbod volgt vraag (niet andersom), non-profit, transparantie, volksgezondheid, opent de dialoog met autoriteiten en ondersteunt (inter-) nationaal activisme.

Zie ook filmpje hierboven.

Waarom niet opgenomen in de legalisatiediscussie?

Cannabis Social Clubs bestaan ​​en opereren nu in verschillende landen, maar alleen in Uruguay worden ze opgenomen als een legaal alternatief voor de thuiskweek en de apotheken die cannabis leveren. Er zijn naar verluidt minstens 91 geregistreerde Cannabis Social Clubs actief in het kleine Zuid-Amerikaanse land.

Inmiddels telt Spanje nu meer clubs dan Nederland coffeeshops heeft. Maar terwijl de coffeeshops in Nederland wiet openlijk kunnen verkopen (als ze zich aan de regels houden, wat lastig is met een illegale toeleveringsketen), werden Cannabis Social Clubs een paar dagen wettelijk gereguleerd.

Weinig mensen weten dit, omdat het werd overschaduwd door het Catalaanse referendum over onafhankelijkheid. Dit leidde uiteindelijk tot de snelle ondergang van de wet, aangezien alle Catalaanse wetten door de Spaanse federale regering werden onwettig verklaard. De Cannabis Social Clubs gingen naar de rechter, maar verloren uiteindelijk hun zaak bij het Grondwettelijk Hof. In zijn arrest stelt de rechtbank dat cannabis een geclassificeerde verdovende stof is, hoewel het voor therapeutische doeleinden kan worden gebruikt, dus het is een zaak met impact op het strafrechtelijke gebied en daarom voorbehouden aan de staat.

Cannabis Social Clubs in België en Nederland

Na de plotselinge dood van Joep Oomen werd het ergste gevreesd voor de Cannabis Social Clubs in België. Oomen richtte in 2006 de eerste Cannabis Social Club (Trekt Uw Plant) op in Antwerpen, die sindsdien tweemaal voor de rechtbank is vrijgesproken. Na een recente vrijspraak van een club in Namen staat Trekt Uw Plant voor een nieuwe rechtszaak, maar er is hoop op nog een vrijspraak.

In Nederland hadden we Cannabis Social Club (Tree of Life), maar die zijn een andere weg ingeslagen.

Naast Tree of Life zijn er ook verschillende zogenaamde Medical Social Clubs ontstaan, met name de keten van Suver Nuver-clubs. Ze zijn al een aantal jaren actief door hun leden via pakketzending van cannabisolie te voorzien, maar zijn pas onlangs gevraagd voor een gesprek op het hoofdbureau van politie in Noord-Nederland. Suver Nuver heeft sindsdien haar activiteiten voortgezet.

Nederland werkt aan experimenten met gereguleerde cannabisteelt, maar Cannabis Social Clubs maken geen deel uit van de discussie

Nederland werkt aan een wietproef met gereguleerde cannabisteelt, maar Cannabis Social Clubs maken geen deel uit van de discussie.

Aan de overkant van de vijver boekt de Britse Cannabis Social Clubs-beweging vooruitgang, hoewel ze meestal niet alle richtlijnen volgt (let op: je zou hetzelfde kunnen zeggen voor Spanje). Waar ze wel vooruitgang boeken, is door deel te nemen aan het gesprek met de media, zoals de Teeside Cannabis Social Club onlangs aantoonde, met steun van de lokale wetshandhaving.

De vraag die opkomt is of CSC’s net als Uruguay, in toekomstige reguleringswetten zullen worden opgenomen. Maar het is waarschijnlijker dat mensen naar de aandelenmarkt in Canada kijken in plaats van alternatieven te overwegen die de consumenten ten goede komen in plaats van de aandeelhouders.