Nederwiet de Moevie (2011): Terugkijktip!

Wil je namelijk iets leren over cannabis in Nederland dan is Nederwiet de Moevie een goed begin.

0
- Advertentie -

Ken je deze documentaire niet? Nou dan heb je geluk dat je op deze pagina bent beland. Wil je namelijk iets leren over cannabis in Nederland, dan is Nederwiet de Moevie een goed begin.

Nederwiet de Movie (2011) met Doede de Jong en Arjan Roskam

De trailer van Nederwiet de Moevie (hierboven) opent met een shot van Doede de Jong die zijn kas uit de duisternis haalt. Dit doet hij overigens zodat de planten eerder gaan bloeien, waardoor je meerdere oogsten per jaar uit een kas kunt halen. Maar je ook simpelweg de bloeitijd van je planten van verminderen, zodat je kunt oogsten voordat het winter is en de kou en regen je planten aantast.

Verder zit ook Arjan Roskam in de film, oprichter van Green House Seeds en aanverwante merken. Maar dus ook de Greenhouse coffeeshop chain (met ook een club in Barcelona) in Amsterdam.

Het toont verder de achterdeur problematiek en de cannabis cultuur, maar ook de kant van de politie en het mogelijke geweld wat volgt nadat je een drug illegaal maakt. De excessen en illegale kwekerijen. Maar met Doede tonen ze hiermee ook aan hoe het ook kan en hoe het ook kan gaan.

Nederwiet stapt dóór de achterdeur van de coffeeshop de onderwereld in. Een wereld waar niets met zekerheid te zeggen valt. Maar waar idealisme en genot het langzaam lijken af te leggen tegen hebzucht en geweld. Het enige wat zeker is, is dat de prijs van Nederwiet blijft stijgen. En dat er dus steeds meer mee te verdienen is. Dat maakt de toestand zorgelijk. De politie zet steeds harder in op het bestrijden van de teelt en probeert de plant letterlijk met wortel en tak uit te roeien. Maar de vraag is of dat niet juist de prijzen opdrijft.

Klik hier om onze Cannabis Industrie Podcast met Doede de Jong te luisteren

Inmiddels zijn we alweer 9 jaar verder, maar de film is nog steeds relevant want heel veel is er niet verandert aan ons drugsbeleid. Daarmee is de film ook volledig te zien op YouTube (en dus hieronder) maar ook op de website van 2doc. De film is gemaakt door Hans Pool en Maaik Krijgsman.

Ook is er een x jaar na dato filmpje opgenomen in 2018 met Doede, wat ook te zien is op de website van 2doc.

Doede heeft sindsdien een 9a uitspraak gekregen (schuldig zonder strafoplegging) en mag in zijn huis blijven wonen. Hoera!